Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5-те топ храни за доброто ни настроение

плодове, зеленчуци
Снимка: Daderot. Wikimedia Commons

Дали промяна в диетата ще промени настроението ни? Науката казва „да”. Храната не е просто гориво за организма, а храна и за ума, което влияе на настроението ни. Диетолозите все още проучват въпроса, но едно е ясно, че определени храни държат  ключа на доброто насторение…

Ето петте топ храни, които слагат усмивка на лицата ни, според care2.com.

Банани

Бананите имат силен потенциал да повдигат настроението ни, с комбинацията си от витамини В6, А, В и С, шлака, триптофан, калий, фосфор, желязо, протеини и здравословни въглехидрати.

Когато ядете банан, ще получите бърз тласък от фруктоза, както и поддържане нивото на енергия от шлаката, което помага за предотвратяване на пик в кръвната захар и на спад в енергията и настроението. Въглехидратите подпомагат процеса на усвояване на триптофан в мозъка, а витамин В6 - превръщането на триптофана в серотонин,  повдигащ настроението.

Бананите са и чудесен източник на калий. Докато калият не е пряко свързан с настроението, той е необходим за регулиране нивото на течностите и работата на мускулите, което е важно за чувството на енергичност. И накрая, бананите съдържат също така желязо, което е от решаващо значение за енергията и борбата с умората.


Орехи

Орехите съдържат няколко компонента, които допринасят за доброто ни настроение, включително омега-3 мастни киселини, витамин В6, триптофан, протеини и фолиева киселина.

Високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта са свързани с доброто настроение и по-ниски нива на депресия, и обратното. Проучване на професор Уилям Карлезон от Департамента по медицина в Харвард установява, че при животни омега-3 мастни киселини и уридин (друго вещество, открито в орехите и играещо важна роля в подпомагането на метаболизма на въглехидратите), работят по същия начин като стандартните антидепресанти.  

Стандартната доза на олио с омега-3, препоръчвана от експерти, е един грам (1000 мг) на ден. Приблизително същото количество ще получите, заедно със здравословна доза шлака и протеини, само от шепа орехови ядки (3-4 ореха).

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са супер източник на фолиева киселина и магнезий, две вещества, които играят важна роля в регулиране и повишаване на настроението. Само шепа слънчогледови семки осигуряват половината от препоръчваната дневна доза магнезий.

Магнезий, в допълнение на регулиране на настроението, играе съществена роля в стотици телесни функции. Магнезиев дефицит често води до чувството на умора, нервност и тревога (тъй като предизвиква повишаване на адреналина) и това е свързано с различни проблеми в настроението. Достатъчни и стабилни нива на магнезий от друга страна ни помагат да постигнем спокойно и отпуснато състояние, предвестник на доброто настроение. Това е толкова ефективно в действителност, че според научни изследвания добавките от магнезий може да са от полза при лечение на тежка депресия, суицидни тенденции, тревога, раздразнителност и безсъние.

Фолиевата киселина (също известна като витамин B9) е витамин В-комплекс, който е тясно свързан с функцията на нервната система. Фолиевият дефицит може да доведе до чувство на раздразнителност, депресия и замъгляване на мозъка, както и безсъние. Добрата почивка и свежият мозък са два от основните фактори за доброто настроение, така че похапването на слънчогледово семе е мъдър ход, по повече от една причина.

Слънчогледовите семки са добър източник на триптофан и са често препоръчвани от диетолози като естествен метод за повишаване нивата на серотонин. Те също са богати на шлака, която помага за поддържане на стабилни хормонални нива - един от ключовете за поддържане на доброто ни настроение.

Тъмен шоколад

Редица ненаучни проучвания определят шоколада като пристрастеност номер едно от храните в Америка, така че шоколадът се е доказал като донасящ усещане за щастие. И то не без причина, защо това е действително така. Шоколадът съдържа редица вещества, които повишават настроението, включително мазнини, захар, кофеин, фенилетиламин, флавоноли, теобромин и триптофан.

Кофеинът и теоброминът са два естествени стимуланта, намерени в шоколада. Заедно със захарта и мазнините, тези вещества осигуряват бърз прилив на енергия и повдигане на настроението. Шоколадът съдържа също така повишаващите настроението съединения фенилетиламин, тирамин, триптофан и магнезий. Макар че тези вещества са открити в много други храни, дори и в по-високи концентрации, шоколадът има предимство, защото работи на няколко сетивни нива: има богата, приятна на вкус текстура; има интензивен вкус; и привлекателен аромат. За много от нас, просто идеята да посегнат към шоколада е достатъчна, за да предизвика положителна емоционална реакция.

В допълнение на това природно тонизиране, когато консумираме шоколад стават редица реакции, включително освобождаване на серотонин в мозъка и повдигащи настроението ни ендорфини в организма. Тази опияняваща комбинация може да доведе до временно повишаване на настроението и дори до краткотрайно чувство за еуфория, което може да обясни защо някои хора се обръщат към шоколада когато са тъжни.

И накрая, какаото е естествен източник на антиоксидантни флавоноиди, които увеличават притока на кръв (и по този начин на оксигенация) в мозъка, и които могат да допринесат за по-доброто функциониране на мозъка. Но не всички шоколади са създадени „равни”. Най-полезните за здравето и щастието са доброкачествените тъмни шоколади със съдържание на какао поне от 70%. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова повече са здравословните съставки в шоколада, така че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова е по-добър за нас.

Яйца

Яйцата може да не са първата храна, която идва на ум когато мислим за прехапване, но твърдо свареното яйце е лесно да си приготвим и дори да носим със себе си. Пълни с висококачествени протеини и омега-3 мастни киселини, яйцата са също отличен източник на витамин В12 (рибофлавин) и добър източник на витамини B2, B5 и Д. Едно сварено яйце съдържа над 20% от дневната ни доза триптофан.

Докато въглехидратите са от решаващо значение за превръщането на триптофан в серотонин, протеинът е важна част от процеса също. Една балансирана диета, включваща висококачествени протеини, като тези в яйцата, и здравословни въглехидрати, също помага за стабилизирането на кръвната захар и за предотвратяване на емоционални върхове и спадове. Освен това витамин В12 в яйцата играе значителна роля в производството на енергия и помага за облекчаване на проблеми с паметта и симптоми на депресия.

Поне една от 5-те горепосочени храни може обикновено да се намира във всеки дом, така че вече нямаме извинение да не сме в добро насторение!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!