Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Конфуциевата награда за мир спряна

Миналата година Пекин проведе връчването на първата Конфуциева награда за мир. Въпреки че много хора в Китай все още не са чули за това, организаторът излъчи 8 номинации за втората Конфуциева награда за мир в средата на септември. Световните медии не само отразиха новината, но и ентусиазирано дискутираха дали победителят ще присъства на церемонията, за да получи наградата си. Но китайските власти разпоредиха прекратяване на инициативата на 29 септември с аргумента за наличие на "сериозни нарушения на разпоредбите"...

Втората Конфуциева награда за мир бе финансирана от Министерството на културата.

Организаторът, Отделът за защита на традиционната култура към Асоциацията на китайските местни изкуства, е бил закрит.

Въпреки че привидно това е неправителствена организация, тя е под контрола на Китайската асоциация на местните изкуства към Министерството на културата. В писмо от асоциацията до организатора се посочва, че той не е оторизиран за домакин на втората церемония за наградите и че е променил името, без да има правомощия за това. От асоциацията заявяват, че поради сериозните нарушения на организатора над издадените от културния отдел разпоредби за ръководство са решили да спрат Конфуциевата награда за мир и да закрият отдела.

Бившият редактор на пекинското сп. "People", Хуанг Лянгян, заяви: "Сега в Китай има много подобни "награди". Някои са за пари, а други – за печалба чрез измама. Всички отдели ги използват за повишаване на реномето си или за да печелят пари. Ето защо то наистина ме обърка. Ако това е работа на правителството, не си струва! Но когото и да е тази идея, той е бавноразвиващ се."

Миналата година на 8 декември първата Конфуциевата награда за мир обяви победителя ден преди церемонията по връчването на Нобеловата награда. Победителят – почетният председател на Куоминтанг, Лиен Чан, не присъстваше на церемонията по връчването на наградата; от неговия офис заявиха, че те "знаят кой е Конфуций, но не знаят за какво е Конфуциевата награда за мир и как да я приемат."

На церемонията организаторът заяви: "Лиен Чан има политическа далновидност. Той няма да откаже наградата." Но организаторът уреди малко момиченце да я приеме от името на Лиен.

Тазгодишните осем кандидати включват три лица от миналата година. Сред новите тазгодишни финалисти са руският премиер Владимир Путин и председателят на тайванската партия "Народът първо", Джеймс Сонг. Номинацията на Путин отново провокира въпроси сред западните медии: Какви са стандартите на Конфуциевата награда за мир?

Миналата година организаторът заяви: "Конфуциевата награда за мир представя китайските възгледи за мира и човешките права."

При все това нетизени коментираха: "Първата вече накара хората да се срамуват; този път дори по-лошо - обърнаха се към Путин с ласкателства!"

На 30 септември хонконгският "Oriental Daily" съобщи, че според общественото мнение т. нар. "Конфуциева награда за мир" е всъщност политически фарс, планиран собственоръчно от ККП. След възстановяването на връзките си с Норвегия и постепенното възстановяване на търговията и икономическото сътрудничество ККП бързо прекратява тази инициатива, за да избегне неудобството и за двете страни.

Миналата година Норвегия присъди Нобеловата награда за мир на китайски дисидент в затвора, предизвиквайки силното негодувание на ККП. В навечерието на церемонията по връчване на Нобеловата награда Асоциацията на китайските традиционни изкуства, свързана с Китайската асоциация за местно изкуство, се разбърза да учредява Конфуциевата награда за мир. Китайските нетизени разглеждат това като международна шега.

Blog Kursk коментира: "Духът на великата и горда страна е слаб като на ученик от началното училище. Той се посрамва отново и отново. Този режим е национално унижение."

NTD репортери Li Yun, Zhou Ping и Sun Ning

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!