Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чудесата на природата: Биолуминисценция

Тазгодишния „червен прилив“ в Южна Калифорния донесе със себе си необикновено красивата гледка на светещи в синьо вълни, дължащо се на биолуминисценция…

Масивният „червен прилив“ или още познат като цъфтеж на водораслите прави водата яркочервена през деня. В Южна Калифорния този червен прилив се предизвиква от фитопланктонът Lingulodinium polyedrum. През нощта, когато микроорганизмите по някакъв начин бъдат засегнати, те започват да излъчват синя биолуминисцентна светлина.

Д-р Питър Франкс, професор по биологична океанография, разказва за www.deepseanews.com повече за феномена биолуминисценция. Говорейки конкретно за феномена, предизвикан от червения прилив на Lingulodinium polyedrum, той подчертава, че този вид водорасли са интензивно биолуминисцентни: „Когато се сблъскват, всеки организъм излъчва синя светлина, създадена от химична реакция в клетката. Когато милиарди и милиарди клетки се сблъскват, например при разбиването на вълните, светлината става изключително силна и впечатляваща“.

Водораслите, предизвикващи биолуминисценцията по бреговете на Южна Калифорния, не са токсични, допълва д-р Франкс.

Red Tide Surfing San Diego 2011 Bioluminescence from Loghan Call on Vimeo.

Учените обясняват феномена биолуминисценция като процес на произвеждане и излъчване на светлина от живи организми. Той се дължи на химична реакция, при която химичната енергия се преобразува в светлинна. Най-често излъчваната светлина при биолуминисценция е в синия или зеления спектър.

Биолуминисценцията се проявява при различни организми, а химичната реакция може да се реализира както вътре, така и извън клетката. Този феномен се наблюдава при около 90% от дълбоководните форми на живот. Биолуминисценция не е характерна само за водните организми, в тези случаи излъчваните цветове са в голямо разнообразие. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!