Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рисковете на биоенергията

Доклад на WWF предупреждава, че биоенергията крие точно толкова потенциални рискове, колкото и потенциални ползи…

Днес в Лондон международната правозащитна организация WWF представи доклада си „Живи гори“. В документа се подчертава необходимостта от силни социални и природозащитни мерки за предпазване на хората и планетата от неустойчивите планове за биоенергия, съобщи пресцентъра на организацията.

Биоенергията е смятана за устойчива алтернатива на изкопаемите горива и на нея са възложени големи надежди за справяне с парниковите газове. Но WWF предупреждава, че ако няма солидни гаранции, повишаващото се търсене на този вид енергия може да предизвика неустойчиви горскостопански практики в естествените гори. Друго посочено негативно последствие е увеличаване на насаждения от бързорастящи култури върху земи, използвани за производство на храна.

WWF си е поставила следните цели - спиране на обезлесяванетодо 2020 г. и възможността човечеството да посреща 100% от енергийните си нужди с възобновяеми източници до 2050 г. За да изучи последствията за обработваемата земя при изпълнението на тези цели организацията е използвала специален модел. От направения анализWWF установява, че биоенергията трябва действително да замени изкопаемите горива. Ако биоенергията бъде само добавена към настоящия енергиен микс, това може да причини повече вреда,  твърдят експертите.

WWF препоръчва намаляване на общото потребление на енергия, подобряване ефективността на селското стопанство и приемане на стандарти, които да вземат под внимание проблемите в сектора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!