Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Двама тибетски монаси се самозапалиха в знак на протест срещу политическия режим на Китай

Двама тибетски монаси от манастира Кирти, провинция Сичуан, се самозапалиха на 26 септември, протестирайки срещу провежданата от Пекин политика на натиск...

За това бе съобщено от немската информационна агенция Deutsche Presse Agentur, уповавайки се на разположеният в Индия Център за демокрация и човешки права на тибетците в изгнание.

Има съмнения, че единият от монасите е загинал в следствие на изгарянията, а другият е откаран в болница в много тежко състояние, се казва в съобщението.

Тибетският манастир Кирти, където четирима монаси се самозапалиха тази година в знак на протест срещу репресивната политика на Пекин. Снимка: epochtimes.com

В същото време официалната китайска медия „Шинхуа”, позовавайки се на лекари, съобщи, че монасите са получили леки изгаряния и живота им не е в опасност.

Базираната в Лондон организация „Свободен Тибет”, разказа, че монасите Лобсанг Келсан и Лобсанг Кунчок, преди да се самозапалят са викали силно: „Да живее Далай Лама” и „В Тибет трябва да има свобода на вероизповеданието”.

Тибетец в изгнание разказа пред радио BBC, че и двамата монаси са били на по 18 години.

За тази година, това е третият подобен протест на тибетските монаси. Два от тях са станали в същия манастир Кирти, поради което властите в продължение на няколко месеца държаха манастира в изолация, а всички монаси подложиха на „патриотическо възпитание”, опитвайки се да ги направят по-лоялни към правителството и комунистическата партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!