Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Перевод Людмилы ДЕМИНОЙ. Epoch Times

Съпругата на китайски правозащитен адвокат търси помощ за освобождаването му

Гуен Хе, съпруга на известния правозащитен адвокат  Гао Джишенг, взе участие на провелата се на 22 септември в Ню Йорк среща на международни неправителствени организации (НПО)...

Според BBC, на страниците на сайта на правозащитната организация „Активно участие” пише, че Гуен Хе, съпругата на адвоката Гао Джишенг, е разказала на срещата на международните неправителствени организации (НПО), какво понася семейството на Гао в продължение на дълги години, особено детето, което постоянно страда за баща си.

18 януари, Вашингтон, Гуен Хе пред снимката на съпруга си – Гао Джишенг, моли китайското правителство да освободи съпруга й. AFP/Getty Images

Тя помоли международната общественост да изпрати искане до китайското правителство да позволи на Гао да се види със семейството си.

Гуен заяви, че след кратката среща на Гао през 2011 година с кореспондент на американската информационна агенция „Асошиейтед Прес”, няма никаква информация за местонахождението му. Близките му се опитват по различни начини да научат за местонахождението му, но без резултат.

Тя разказа, че семейството й страда силно за Гао, особено 8-годишният й син, който постоянно пита къде е баща му, а на нея и е много болно, че не може да му отговори.

По думите на Гуен, в края на 2006 година Гао Джишенг бил осъден на пет години изпитателен срок и три години затвор. Тя заяви, че китайското правителство няма право да ограничава контакта му със семейството.

Тя благодари на международната общественост за помощта, оказана на семейството й през тези години. Като майка и съпруга, тя се надява, че по време на свиканата Генерална Асамблея на ООН в Ню Йорк, китайските ръководители ще чуят обръщението й.  И също така се надява и на по-нататъшна помощ от международната общественост в търсенето на изчезналия й съпруг.

На срещата на международните неправителствени организации, всички участници подписаха приетата „декларация за правата на дисидентите” и внесоха предложение за изключването на Китай, Куба и Саудитска Арабия от съвета на ООН за правата на човека.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!