Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Отпадъчното олио само за масите

Хенанският журналист Ли Шянг бе намушкан с нож заради разследването си на скандалите с отпадъчно олио, което отново привлече вниманието към тях. Твърди се, че всеки китаец готви средно едно на всеки десет ястия с отпадъчно олио. Според критиците тази специална снабдителска система води до проблеми със замърсени храни. Корупционната система на Китайската комунистическа партия (ККП) разрушава нравствеността и застрашава човешки животи...

Журналистът Ли Шянг от телевизия Henan Luoyang TV бе прободен 13 пъти на път към дома си на 18 септември. Компютърът му също е иззет от дома му. На 20 септември полицията обяви, че двама заподозрени са арестувани за обир.

30-годишният журналист е отразявал правни въпроси. Последният му микроблог на 15 септември е за отпадъчното олио. Според някои производителите на олиото може да са платили на някого да го убие.

"Репортери без граници" публикуваха изявление в израз на своята потресеност. Zhenzhou Daily заяви, че твърдението за връзката между убийството на Ли Шянг и репортажите му за отпадъчното олио показва някаква степен на обществена загриженост по проблема с въпросното олио.

Отпадъчното олио е рафинирано от хранителни останки, кухненски отпадъци и канални води. След специална обработка за цвета и мириса то изглежда бистро като нормалното салатено олио.

Медицинско проучване обаче показва, че отпадъчното олио съдържа силен канцероген, 10 пъти по-отровен от арсеника.

Хе Донгпинг, експерт от Националния комитет за стандарта на храните и олиото, заяви миналата година, че 2-3 млн. тона отпадъчно олио се използват ежегодно, възлизащо на 1/10 от общата консумация на олио в Китай. По-късно обаче той се отрече от тези свои думи с обяснението, че е бил подложен на "много натиск" впоследствие.

Хуанг Лянгтян (бивш редактор на сп. Bai Xing): "Трябва да е бил подложен на някакъв натиск, защото речта му бе определена като подбуждаща обществени опасения и засягаща социалната стабилност. Казаното от него беше истина, а отрицанието му впоследствие – не. Който и да му е оказал натиск, няма да е бил просто член на обществото."

Проф. Уанг Ченминг от Колежа по хранителни технологии на Хуанонг е на мнение, че предоставената от Хе Донгпинг цифра е занижена. Проф. Уанг твърди, че през 2009 г. потреблението на отпадъчно олио е било 4-5 млн. тона.

Икономистът Ланг Шянпинг поясни как китайската индустрия на отпадъчно олио е високодоходна, с близо 2 млрд. юана годишно.

Неотдавна бе разкрита пазарна мрежа на отпадъчно олио в над 14 провинции, с над 10 тона олио и 100 кутии фалшиви марки готварско олио конфискувани, и 32-ма арестувани заподозрени.

Под името на производство на био дизел компанията Jinan Gelin Bio Energy е събирала сурово отпадъчно олио от други провинции и го е рафинирала, с над 10 тона дневна продукция. След това го е продавала на едро или на дребно на хранителни борси, хотели, ресторанти или улични сергии.

На 16 септември гр. Улумучи също открива съоръжение за производство на отпадъчно олио. Мръсното миризливо олио е преработвано и продавано на химически фабрики за производство на сапуни или бои.

South Metropolis Daily коментира, че отпадъчното олио е просто поредният проблем, за който правителството не прави нищо. Новинарска агенция Xinhua посочва, че при преглед на случаите с отпадъчно олио, на всеки един етап – от събирането, рафинирането, до продажбата на едро и дребно – не може да се открие нито една правителствена агенция, която да осъществява надзор.

Статия на Financial Times от 20 септември гласи, че специална снабдителска система за чиновници не допуска храната им до пазара. В Китай хората се опитват да копират тази система, за да осигурят безопасността си сред процъфтяващата индустрия на замърсени храни.

Уебсайтът на Xinhua съобщи на 16 септември, че органична ферма в Суичанг, Джянгсу, е била трансформирана в специална ферма, снабдител на провинциалните власти, което бе отречено от местната агенция на земеделието, но критиките наводниха микроблоговете.

Джу Джянгу (независим писател от Шенджен): "Държавният съвет има много документи, показващи, че те са се радвали на специални хранителни доставки и всяко местно правителство има собствен снабдителски канал. Богатите чиновници не усещат опастността от замърсени храни. И дори по-лошо, чиновници и бизнесмени си сътрудничат, така че да се предпазват взаимно. Компанията, произвеждаща замърсената бебешка храна, бе определена като първокласен бизнес."

Коментарите във Financial Times отбелязват, че точно както и преди, никой никога не е подвеждан под отговорност за замърсените храни. Ужасното състояние на хранителната безопасност показва как китайското общество губи моралните си устои на честност и справедливост.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Li Anan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!