Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little (Epoch Times)

Червената журналистика отблизо

...„Точно в 3 часа следобед на 14 юли 2011 г. студентски представители от университета „Цингхуа“ и Китайския университет по комуникации застанаха на връх Чинглянг (Qingliang), гр. Янан [люлката на ККП]. Под ситния дъжд те свиха юмруци и дадоха клетва: „Да продължим и да популяризираме добрите традиции на партията в журналистиката, развявайки флага и преценявайки цялостната ситуация … да дадем най-доброто от себе си, за да задоволим партията и народа си като журналисти“...

Журналистиката е много различно понятие в страна, където свободното слово е яростно потъпквано, а пропагандата е основната роля на тамошните медии.

В Китай, който се нарежда сред държавите с най-много хвърлени в затвора журналисти, основните медии, включително и главната новинарска агенция Xinhua, са създадени, за да служат на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП).

Динг Ке (Ding Ke), бивш репортер от Guangming Daily, китайски държавен вестник, разкри някои от тези начини пред Epoch Times през 2005 г.,  когато сподели опита си като чуждестранен кореспондент във Вашингтон. Динг, който днес живее в САЩ, заяви, че работата му като журналист е била прикритие за шпионската му дейност.

„От една страна участвах в отразяване на новините, а от друга събирах информация за Министерството на държавна сигурност“, поясни той.

По думите му от него и колегите му се е изисквало да се свързват с различни групи хора, за да измъкват полезна информация, особено сред близо 30-те милиона китайци, живеещи зад граница.

След дипломирането си от Пекинския езиков институт през 80-те години, Динг е назначен в Централната агенция по разузнаването (по-късно преименувана на „Министерство на държавна сигурност“) за едномесечно обучение. После е изпратен да работи в изданието Guangming Daily и „да се подготви за бъдещата си разузнавателна дейност“.

Динг сподели, че за събирането на информация е било важно да се сприятелява с всякакви хора и да установява дълготрайни връзки, така че при подходящите условия извличането на стабилен поток от информация да бъде лесно.

По думите му други шпиони са работели като дипломати, икономически анализатори или на позиции в културни организации. В един момент Xinhua е била почти синоним на ККП в някои части на света, а върховите позиции в новинарската агенция са били държани от високопоставени партийни кадри.

Шу Джятун (Xu Jiatun) е бивш ръководител на новинарска агенция Xinhua в Хонконг от 1983 до 1990 г. и секретар на Работния комитет на ККП за Хонконг и Макао.

Той е напуснал Китай след кръвопролитията на пл. „Тянанмън“ и през 2010 г. разкри как Xinhua е била действащият представител на партията в Хонконг през 80-те години, когато той все още е британска колония. Шу прекарвал една трета от времето си в Китай и една трета – във вечери с важни фигури в Хонконг, като понякога му се налагало да се храни по пет-шест пъти дневно.

Приемникът на Шу, Джоу Нан (Zhou Nan), е бил зам.-министърът на Отдела по външните работи.

По думите на Шу през 80-те години на репортерите на Xinhua в Хонконг е било забранено да ходят по улиците сами и са били изолирани от останалия свят, за да не се покварят от „мощното течение на капитализма“.

Китайският университет по комуникации (Communication University of China / CUC) наскоро публикува репортаж на уебсайта си затова как китайският режим подготвя студенти за кариери в задгранични клонове на главни китайски медийни агенции.

В статия, озаглавена „На висок глас от Китай към света: Как CUC тренира мозъци“, университетът разкрива подробности за важен ритуал, извършван точно преди дипломантите да започнат задграничната си практика.

Статията описва как студентите са отвеждани в Янан (Yan’an), родното място на Китайската комунистическа партия, за да дадат обети пред нея.

„Точно в 3 часа следобед на 14 юли 2011 г. студентски представители от университета „Цингхуа“ и Китайския университет по комуникации застанаха на връх Чинглянг (Qingliang), гр. Янан. Под ситния дъжд те свиха юмруци и дадоха клетва: „Да продължим и да популяризираме добрите традиции на партията в журналистиката, развявайки флага и преценявайки цялостната ситуация … да дадем най-доброто от себе си, за да задоволим партията и народа си като журналисти.“

Статията отбелязва, че студентите са били избирани за стажанти в задграничните бюра на Xinhua, CCTV, China Daily и China News Service.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!