Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откритие постави теориите на физиката под въпрос

Шокиращи резултати, получени в Големия адронен колайдер, могат да преобърнат развитието на физиката…

 

Физиците са объркани и шокирани от получените резултати от последните направени опити в Големия адронен колайдер. Частици неутрино изпратени от Колайдера в Церн към лаборатория в Гран Сасо са достигнали крайната цел с около 60 милиардни от секунда по-рано, предаде ВВС. За да се достигнат тези резултати частиците трябва да са се движили със скорост, по-голяма от тази на светлината. И точно това е, което шокира учените. Ако резултатът е правилен, това може да преобърне един век от развитието на физиката.

Авторът на доклада д-р Антонио Ередитато съобщи, че физиците все още се опитват да намерят обяснение на откритието. Въпреки че са потърсили допусната грешка при провеждането на опита, те не са открили такава.

Д-р Ередитато се надява тези резултати да бъдат потвърдени и от друго независимо изследване. И ако това се случи, "разбира се, последствията ще бъдат много сериозни", подчерта той.

За скоростта на светлината се смята, че е пределът на скоростта във Вселената. По-голямата част от модерната физика, както е представена например от Алберт Айнщайн в теорията за относителността, е базирана на идеята, че нищо не може да надмине по скорост светлината.

Хилядите експерименти, провеждани до сега, не са намерили частица, която да бъде по-бърза от светлината. Но резултатите от последния опит на физиците от Големия адронен колайдер представят неутрино точно като частица, която е по-бърза от светлината.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!