Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЗН: Комерсиализация на човешките органи в Китай

Компания в континентален Китай примамва наивни служители с висока заплата. На новонает служител бил незабавно назначен подробен медицински преглед, щом започнал работа. Началникът му уредил да "пътува", но вместо това бъбрекът му бил отнет. Според някои експерти настоящото китайско общество е много опасно. Не само органите от затворници могат да бъдат иззети и продадени – обикновените хора също трябва да се тревожат за себе си и човек може да се раздели със свои органи, без да разбере как...

Преди дни беше разкрито, че компания извършва продажби на органи под името на набиране на служители. Жертвата е била упоена, а бъбрекът й взет три месеца след започване на работа в компанията.

Пекинският експерт Пенг Дингдинг: "Днес хората са побъркани. Тези, които търгуват с органи, никога не са били смятани за хора, така че те не се отнасят към другите като с хора. В днешен Китай хората са третирани като стоки. Няма понятие за човешки права. Хората са просто стоки."

Преди 1 май тази година, когато поправките в наказателния кодекс в Китай влязоха в сила, липсваха обвинения за търговия с органи, както в случая с измамения служител с премахнат бъбрек, при който ищецът обвини синдикалния шеф в "нелегален бизнес".

Адвокат Уанг Куанджанг: "Тези хора извършват престъпления. Те трябва да бъдат обвинени в углавни престъпления. Дори да бъдат обвинени в "нелегален бизнес", което е с относително леко наказание, би трябвало да бъдат глобени. Тези хора печелят от човешки животи. Това е нанасяне на умишлена вреда."

Всяка година около 1,5 млн. души в Китай се нуждаят от органи за трансплантация.

Търсенето в baidu.com за "източник на черен дроб", "източник на бъбрек" и т.н. връща десетки хиляди резултати. Всеки орган е оценен на 25 000 – 150 000 юана.

Ху Джун, координатор на правозащитни активисти: "Това е организирана престъпност, такова зло нещо. Това е организираната престъпност на правителството, не само на отделни лекари. Този процес включва много министерства. Страшно е, че някой може да минава през всичките тези канали."

В демократичните държави, базирани на етика, морал и човешки права, даряването на органи изисква одобрение от донора или семейството му. Органите не могат дори да бъдат отстранени от тялото без съгласие.

Ху Джун, координатор на правозащитни активисти: "Сега това е станало популярно, дори и сред хората. Някой може да отстранява човешки органи по желание. Това е нормална практика в затворите. Затворените престъпници са напълно лишени от права. Да се отнемат органите им е прекалено лесно."

Около 10 000 трансплантации на органи се извършват в Китай всяка година. По данни на Амнести Интернешънъл 2000 осъдени на смърт затворници са били екзекутирани в Китай през 2002 г. и 1718 – през 2008 г. Китайската компартия (ККП) обаче не публикува броя на смъртните наказания.

През юли 2006 г. бившият канадски държавен секретар за Азия и Пасифика, Дейвид Килгор, и адвокатът по човешките права Дейвид Матас публикуваха доклада "Независимо разследване на твърденията за отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай", използвайки голям брой доказателства, събрани чрез разследвания, за да докажат, че ККП отнема органи от живи хора.

Ху Джун, координатор на правозащитни активисти: "Това е нечовешка практика, която не се е случвала в човешката история никога преди. Международната общност трябва да осъди такава ужасна практика. Това трябва да се постави пред ООН, за да се дискутира въпроса за държавния тероризъм."

В микроблоговете нетизени провеждат разгорещени дискусии. Някои от тях твърдят, че ако не се дадат подробностите около отнемането на органи от живи хора в Китай, всичко е безполезно. Макар тази чудовищна практика да съществува от дълго време в Китай, изглежда все още има хора, които не са наясно по въпроса.

NTD репортери Qing Xue, Huang Rong и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!