Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Yilian (Epoch Times)

Китай: обучение на платени Интернет коментатори в инцидентен телевизионен репортаж

Китайски телевизионен репортаж без да иска разкри как Отделът по пропаганда на комунистическия режим обучава армията си от платени Интернет коментатори, известни като „армията 50 цента“, които да моделират общественото мнение в мрежата.

Наскоро Xishui TV, местна ТВ станция в провинция Хубей (Hubei), съобщи за обучение, проведено от Отдела по пропаганда на окръг Шишуей (Xishui) за говорители от различни работни единици и всички Интернет коментатори в окръга. Според репортажа целта на обучението е била постоянното подобряване на уменията на говорителите и Интернет коментаторите и предоставянето им на възможност да отговорят в случай на обществена криза, както и да направляват общественото мнение „по конструктивен начин“.

Телевизионно предаване в континентален Китай неочаквано разкри как Отдела по пропаганда обучава Интернет коментатори в моделиране на общественото мнение. (Снимка от телевизионен приемник / Epoch Times)

Делегат от окръжния постоянен комитет, който е и директорът на Отдела по пропаганда, определи Интернет като „важно бойно поле на идеологии“.

Според репортажа обучението е изисквало всеки да развие и подобри професионалните си качества в следните области: бранене на имиджа на партията и правителството, справяне с внезапни горещи новини, насочване на общественото мнение, изпълняване на пиар и умело използване на Интернет за постигане на целите.

Участниците са били окуражавани да „станат медиен говорител от висок калибър, който да насочва общественото мнение в правилната посока и да допринася за местните хармония и стабилност.“

Обучението предоставяло и информация относно изготвянето на съобщения до медиите, подобряването на комуникационните умения с медиите и справянето с горещи новини „по положителен начин“.

Изкривената съвест на хората

Самоличността на членовете на „армия 50 цента“ и дейността им е мистерия за повечето китайски блогъри, които са жертви на Интернет цензурата от много време.

Видеоматериалът е публикуван на сайта cnxishui.net, който е поддържан от Отдела по пропаганда на окръг Шишуей, и трябва да е бил инцидент, защото бе отстранен само няколко часа след появата му. Това обаче бе достатъчно, за да могат много китайски нетизени да го гледат и обсъждат.

 „Подобен видеоклип, с който не можеш да се сдобиеш дори и с връзки, в действителност беше излъчен по телевизията! Това само доказва, че министърът по пропагандата е пълен идиот!“, коментира блогър.

Репортаж на китайското издание Apple Daily посочва, че с подкрепата на Китайската комунистическа партия броят на Интернет коментаторите в Китай е изчислен на 280 000 души. Ако всеки от тях публикува по 5 коментара дневно, това прави 1,4 млн. публикации на ден – достатъчно, за да „наводнят“ някои Интернет форуми и да осигурят „хармония“ за ККП.

Според Хенг Хе (Heng He), коментатор от телевизия New Tang Dynasty, ККП е изкривила съвестта на хората, манипулирайки Интернет коментаторите да й служат.

Хе сравнява ККП с бившата Източна Германия, където информаторите на комунистическите власти са действали тайно и са били държани встрани от обществеността. Но при управлението на ККП тези хора са получили признание от обществото и хората са насърчавани да правят това открито, посочва той.

Китайският поет Хе Джунчяо (He Junqiao) коментира пред Epoch Times, че ККП винаги е обръщала голямо внимание на пропагандата, контрола и разпространяването на идеологията. Пропагандните отдели обикновено са под контрола на високопоставени чиновници, които са членове на Постоянния комитет, допълни той.

„Доста нормално е за една политическа партия да има собствена пропаганда, но това не е нормална пропаганда и не е нищо друго освен пълна измама“, заяви Хе.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!