Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БАБХ: Препоръки при избор на безалкохолни напитки

Българската агенция по безопасност на храните публикува съвети за потребителите при избора на безалкохолни напитки…

БАБХ  препоръчва на потребителите да обръщат вниманието на следното:

- На етикета задължително трябва да има информация за състава на напитката, срок за годност, наименование и адрес на производителя и вносителя. От Агенцията предупреждават, че липсата на част от тези данни предизвиква съмнение относно безопасността на напитката.

- Когато в състава на напитката има добавки, те трябва да бъдат изписани с Е-номера им, но пред тях трябва да е изписана категорията им (консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител), за да е видно предназначението им.

- Когато в състава на напитката има подсладител аспартам (Е 951), на етикета трябва да е изписан предупредителния текст: „Източник на фенилаланин“, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.

- Когато за производство на напитката са използвани някои от оцветителите Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, етикетът трябва да предупреждава: „Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата“.

- До наименованието на всички безалкохолни напитки и сокове трябва да бъде посочено подслаждащото вещество - „ с подсладител“,  „със захар“, или „със захар и подсладител“.

- На етикетите на натуралните сокове, произведени от плодов концентрат, трябва да бъде обозначено „произведен от концентрат“.

- Нектарите от плодове трябва да се етикират, като в състава на напитката се посочва количественото съдържание на плодовете с израза „съдържание на плодове минимум…..%“.

При установени нарушения потребителите могат да сигнализират на БАБХ на телефон 0700 12299 или онлайн на сайта на Агенцията – www.babh.government.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!