Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Образованието не отговаря на изискванията на бизнеса

Изтичането на кадри от България към чужбина в сферата на информационните технологии, инженерните науки и други ще продължава…

Специалистите с т.нар. STEM-умения (Science, Technology, Engineering & Mathematics или на български – наука, технология, техника и математика) не достигат в Европа и европейските страни ще продължават да привличат работна ръка от България с тези умения. Това ще се отрази негативно на нашия пазар на труда в сферите на информационните технологии, инженерните науки и други, прогнозира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, цитиран от technews.bg.

Той обясни, че това ще повлияе на усвояването на инвестиции и нови технологии, тъй като не е възможно с хора с основно образование и с неграмотни да се прави печеливша икономика. „Нещо в компетенциите ни куца, а искаме високи доходи. Да, доходите трябва да растат, но трябва да растат срещу компетенции, а не според електоралния натиск“, каза Божидар Данев.

По време на работната среща за дискутиране на информационната система за оценка на компетенциите на работната сила (ИСОК) Данев заяви, че бюджетът за образование е недопустим. По думите му не може бюджетът за образование да е 1,5% от БВП, докато този на МВР – над  5%, а в същото време престъпността да расте и разкриваемостта да е ниска.

Проблемът между бизнеса и образованието обаче не е повлиян само от малкия бюджет. Според Данев образованието, което се финансира от държавата с данъците, платени от работодателите, не е това, от което бизнесът се нуждае. Финансирането според председателя на БСК трябва да бъде съобразено с търсенето на пазара на труда. „Намираме се на сериозен кръстопът – прогресираща стагнация или плавен просперитет, основан на компетенции”, обобщи Божидар Данев.

От МОМН се съгласиха, че обучават висококвалифицирани безработни. Те обясняват това с нагласите на обществото и с липсата на механизъм за прогнозиране на търсенето на пазара на труда.

Няколко проекта, които биха могли да подобрят положението с работната сила, обаче вече се подготвят от МОМН – изграждане на центрове за кариерно ориентиране в училищната система, създаване на система за оценка на качеството на професионалното образование и обучение и финансиране на стажантски места за студенти и ученици.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!