Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Самурайският меч Катана срещу европейския дълъг меч

Около Х век хората открили, че могат значително да повишат здравината на стоманата чрез контролирано  повторно нагряване и бързо охлаждане в студена вода. Закалената по този начин стомана хората започнали да използват за направата на остриета.

Тази технология била в основата на създаването на два вида меч. Японският самурайски меч Катана и европейският дълъг меч се появили по едно и също време, на земи, отдалечени с хиляди километри. Това се случило през XV век.

Въпреки че се е използвала една и съща технология за обработване на стоманата, самурайският меч Катана и европейският дълъг меч имат своите специфики.

Самурайският меч Катана е с дължина на острието приблизително 90 см. Острието е само от едната страна, а върхът на самурайския меч е заострен. Катана е оръжие, което се държи с двете ръце. Неговото извито острие позволява на самурая само с едно движение да извади меча си и нанесе удар. По време на битка самураят може да използва Катана едновременно, за да се предпази от противника и за да нанесе удар.

Дългият меч на европейските рицари има остриета от двете страни. Дължината му е приблизително 1.2 – 1.3 м. Обикновено дългите мечове имат тегло от 2 кг. и се изработват, така че да се използват както с едната, така и с двете ръце. Дългият меч позволява нанасянето на три вида удари – удар с ръкохватката, разрязване с широкото острие и намушкване с върха на дългия меч.

Резултатите от тестването на самурайския меч Катана и европейския дълъг меч са сравнително еднакви, когато става въпрос за разрязване на зеле и кокосов орех, например. Ако обаче обект на удара е голям блок от лед, нещата са различни. Катана разрязва дебелия леден блок без проблем, но за европейския дълъг меч това е сякаш да трябва да разреже тухла.

Резултатите от удар с Катана върху манекен с кожена ризница също се оказват много по-добри от тези на дългия меч. С европейския дълъг меч ударът успява да нанесе сериозни поражения на манекена, но дори не може да пререже ризницата. Самурайският меч Катана освен че успява да разреже ризницата, отрязва и част от манекена.

А какво ще се случи, ако се направи тестване върху метална броня? Резултатите не са изненадващи. Дългият меч на европейските рицари едва успява да направи малка дупка в бронята при опит за намушкване. Самурайският меч Катана не само прониква много по-дълбоко, когато се използва за намушкване. При опит за разрязване на металната броня, Катана успява да я огъне.

Определено, битката между японския и европейския меч е спечелена от Катана.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!