Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Какво съдържат натуралните сокове, произвеждани в България

Всички видове натурални сокове, произвеждани в България, с изключение на един, се правят от вносни плодови концентрати…

По думите на председателя на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Милчо Бошев 99% от натуралните сокове в страната се правят с вносни плодови концентрати, каквато е технологията по цял свят. Тези концентрати съдържат сухо вещество, което понякога достига до 70% и са почти прах. Тъй като при производството на концентрата водата се извлича при по-ниска температура, витамините в соковете се запазват, предаде Агенция „Фокус“.

Плодовите концентрати се внасят от различни страни, след което те се разреждат и бутилират в българските предприятия. Единственият натурален сок, който изцяло се произвежда в България, е този от арония.

Според Бошев в натуралните сокове не може да има консерванти, тъй като те са асептични продукти и влагането на консерванти е забранено. Надписите „без консерванти“ и „без оцветители“ се използват, тъй като това е „станало мода“. Колкото до добавената захар, Бошев обясни, че се предвиждат промени в европейското законодателство, които да забранят добавянето на захар в натуралните сокове.

От днес в продължение на близо месец Българската агенция по безопасност на храните започва проверки на предприятията, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и плодови напитки. От пресцентъра на Агенцията съобщават, че ще бъде обърнато внимание на технологичната документация и съответствието на обявения състав върху етикетите, както и прилагането на система за управление на безопасността на храните.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!