Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Тайното правило на чиновничеството

Наскоро един от най-бедните китайски окръзи, Зигуей, провинция Хубей, бе разобличен в похарчването на 800 000 юана за развлечението на екип от 9 инспектори в провинцията за 20 дни. 800 000 юана се равняват на общия годишен доход на 200 фермери в Зигуей. Наричани "имперски пратеници", инспекторите имат властта да повишават или понижават чиновници, така че чиновниците на различни нива приемат сериозно тяхното развличане...

След като подробен списък с разходите за екипа инспектори бе разобличен от медиите, деликатната връзка между местните чиновници и инспекторите бе поставена под критичния поглед на обществеността. Инспекционният екип от 9 души е прекарал в Зигуей 20 дни и е похарчил 90 000 юана за храна. Местните власти са им дали като подаръци 10 лаптопа, цигари, вина и дрехи.

Zhengzhou Evening News съобщи, че списъкът с подробните разходи е показал 370 193 юана за услуги по престоя, 113 477 юана за подаръци, 139 921 юана за разходи по инспекцията, 109 888 юана за поръчка на оборудване и 68 491 юана за различни плащания, общо възлизащи на 801 970 юана.

От 370 193-те юана за услуги по престоя, разходите за храна и напитки са 90 672 юана. Инспекторите са консумирали и 30 различни вида вина (112 056 юана) и 55 картона цигари (35 550 юана).

Твърди се, че предвиденият за инспекторите бюджет е бил 200 000 юана, но по-късно е надхвърлил 800 000 юана. Когато местните власти бяха запитани за този инцидент, те или отговориха, че не са сигурни, или го отрекоха.

Шионг Шянгжун (зам.-кмет): "Ще трябва да отговоря на въпроса Ви малко по-късно, защото не съм сигурен."

Мей Чангчинг (ръководител на Окръжния народен конгрес): "Кой казва това? Няма нищо подобно."

Председателят на окръжния Политконсулт, Джоу Гонгбяо, заяви, че тъй като разходите не са били публични, никой не знае точно колко пари са похарчени.

Джоу Гонгбяо: "Не знам колко пари са били похарчени за инспекторите. Не знам и дали цифрите в мрежата са истина."

Според Сун Шяоронг, член на окръжния Постоянен комитет, този инцидент се разследва.

Сун Шяоронг: "В ход е разследване от отряд на провинциалния комитет на ККП (Китайската комунистическа партия). Ние ще се съобразим със заключенията на този отряд."

На 29 август партийният секретар на окръг Зигуей, Луо Пингланг, бе предложен от гр. Ичанг като кандидат за повишение, докато окръжният секретар Дженг Джибяо, отговорен за забавлението на инспекторите, бе номиниран за председател на Окръжния народен конгрес. Смята се, че номинациите им са в резултат на подкупи или раболепие.

Според писателя на свободна практика Джинг Чу този инцидент не е изненадващ. Той твърди, че това е често срещано в Китай. За да бъдат повишени, китайските чиновници раболепничат пред висшестоящите им, без да ги е грижа за "обикновените хора". Нездравата тенденция на правене на услуги и минаване "през задния вход" се разраства нашироко в Китай.

Джинг Чу: "Колкото по-бедно е едно място, толкова по-нащрек са чиновниците му за постовете си. Колкото по-висок е рангът на чиновниците, толкова повече привилегии имат, което ще направи това място дори още по-бедно. Това е тайното правило на чиновничеството."

Окръг Зигуей е разположен в западната част на провинция Хубей. Неговите фермери живеят от отглеждането на портокали и чай. През 2010 г. годишният им доход на глава от населението е 3497 юана. Икономическото му развитие е в застой от дълго време. То бе негативно повлияно и от изселването на хора поради проекта за яз. Трите клисури. И до днес Зигуей си остава един от най-бедните окръзи в страната.

NTD репортери Li Yun, Li Ting и Sun Ning

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!