Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Перевод Людмилы ДЕМИНОЙ. Epoch Times

Британски медии: В Китай расте недоволството на народа срещу партийния елит, поставящ себе си над закона

И британски медии съобщиха за случая в Пекин, където  15-годишният Ли Тяни, син на известния певец и военен Ли Шундзян, е пребил семейна двойка пред очите на малката им дъщеря, затова, че не му направили път и заплашил свидетелите на случилото се да не съобщават в полицията, което предизвикало в тях гняв и недоволство...

Според съобщение на BBC, на 14 септември в. „Файненшъл таймс” публикува статия,  озаглавена „В Китай расте недоволството на народа към партийния елит, поставящ себе си над закона”, в която описва случая с Ли Тяни.

Официалните китайски медии съобщиха, че Ли Тяни и приятелят му, който му помогнал в побоя над хората, са били задържани от полицията, но тъй като Ли Тяни е само на 15 години, е бил освободен.

Инцидентът е  прераснал в скандал с общодържавен характер, като показал голямото социално неравенство,  съществуващо в Китай. Гражданите на страната са силно недоволни от управляващата класа, която използва властта и привилегиите си.

Управляващата класа, също така наричана политически елит на Китай, поставя себе си над закона. Дори партийните чиновници с нисък ранг имат повече власт и привилегии от обикновените граждани.

В статията също се споменава случай от миналата година, когато синът на полицейския началник Ли Ган, шофирайки пиян прегазва и убива  човек в зоната на университет, казвайки: „Баща ми е Ли Ган” и заплашвайки полицаите.

Инцидентът е  предизвикал силно възмущение у китайския народ. Синът на Ли Ган по-късно е осъден на шест години лишаване от свобода, което е относително леко наказание.

Комунистическата власт в Китай осъзнава, че такива действия са силно чувствителни за народа, затова полага всякакви усилия, за да смекчи негативното въздействие на инцидента сега с Ли Тяни.

Официалните медии публикуваха снимка на бащата Ли Шундзян - известен певец с военен ранг на генерал майор, който посещава битите от сина му съпрузи в болницата,  облечен във военна униформа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!