Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Zhen & Lin Yi (Epoch Times)

Конституционни права на практикуващи Фалун Гонг потъпкани в Хонконг

Ежедневно в Хонконг автобуси с туристи от континентален Китай посещават популярни туристически места, където се натъкват на последователи на Фалун Гонг (Фалун Дафа), които с табла и банери и разказват за духовната практика и нейното преследване в Китай. Съгласно нова интерпретация на хонконгска наредба, използването на т. нар. „крайпътни некомерсиални материали“ може да бъде забранено, явяващо се спънка в усилията на практикуващите Фалун Гонг да разкажат историята си и ограничаващо правата на всички хонконгски граждани...

Банери и табла, поставени от практикуващи Фалун Гонг на обществено място в Хонконг (Song Bilong/Epoch Times)

Според хонконгски практикуващи Фалун Гонг на 2 септември от Отдела по хигиена на храните и средата (ОХХС) е издал уведомления на различни места, където практикуващите излагат материалите си.

Съобщението настоява за премахване на банерите и информационните табла. За нарушителите са предвидени и глоби – максимална от 10 000 юана (1565 щ. д.) и дневна – в размер на 300 юана (47 щ. д.).

Информационните мероприятия на практикуващите на тези места започват след като тогавашния лидер на китайския режим, Джянг Земин, стартира кампания през юли 1999 г. за „изкореняването“ на Фалун Гонг. Практиката, която се състои от пет медитативни упражнения и философия, базирана на принципите истинност, доброта и търпимост, придобива голяма популярност в Китай – през 1999 г. проучване на Китайската спортна администрация преброява 100 млн. души, които практикуват Фалун Гонг. Според анализатори Джянг се е страхувал, че те представляват потенциална заплаха за Китайската комунистическа партия (ККП), тъй като надвишават броя на членовеете на ККП.

Практикуващите наричат това, което правят на различни места в Хонконг, „разясняване на истината“. Целта им е да разобличат лъжите относно практиката от страна на пропагандата на компартията. В Китай ККП използва контрола си над медиите и над всички части на обществото в опитите си да настрои китайците срещу Фалун Гонг.

Застрашени права

Според практикуващите Фалун Гонг ОХХС е приложил заповед за комерсиални или промоционални дейности върху техните некомерсиални такива. По думите им, използвайки информационни табла и банери, те упражняват конституционно гарантираните им права на свобода на словото и на събиранията.

Последователите на практиката са отказали да премахнат материалите си. Вместо това през последните няколко дни те се срещат с правителствени служители, за да обяснят позицията си.

Леюнг Ю-чунг (Leung Yiu-chung), член на LegCo, хонконгското законодателство, посочи китайския режим като причината за действията на ОХХС. Според него хонконгското правителство вече се е превърнало в „малионетка на китайския режим“, без чувство за автономност. По думите му ОХХС очевидно е въвлечен в „политическа репресия“.

Уонг Хо-ин (Wong Ho-yin), говорител на Мониторинговата група срещу полицейската злоупотреба с властта към Фронта за граждански човешки права, също определи действията на хонконгското правителство като нарушение над правата и свободите на хонконгските жители.

Говорителят на Хонконгската Фалун Дафа асоциация се позова на предишно съдебно дело в оценката си на текущата ситуация. През май 2005 г. Върховният съд на Хонконг оттегля всички обвинения срещу осем практикуващи Фалун Гонг, провели медитативно бдение със свещи пред Офиса за свръзка през март 2002 г. Съдът заявява, че „апелиращите са участвали в мирна демонстрация, упражнявайки конституционните си права“.

Според говорителя на асоциацията този случай потвърждава, че практикуващите имат правата на свобода на словото и на събирания на всяко обществено място.

Той посочи и че практикуващите Фалун Гонг си запазват правото да държат хонконгското правителство отговорно и да настояват за компенсация, в случай че то се намеси в дейностите им или нанесе щети на собствеността им по незаконен начин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!