Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Копнеж за Есенен фестивал без ККП

Есенният фестивал е китайски празник. В деня на фестивала членовете на семейството се събират на лунни кексчета под сребристата лунна светлина, поради което Есенният фестивал е наричан и "фестивал на събиранията"...

Но не всеки в Китай може да се наслади на подобно щастие.

Според статистика на Minghui.org 3447 практикуващи Фалун Гонг са били преследвани до смърт заради убежденията си, което означава, че 3447 семейства не могат да се съберат. В Китай тази трагедия продължава.

"Средата на есента" е по време на пълнолуние, и се посвещава на семейни събирания.

Този фестивал кара хората да копнеят за близките си. Есенният фестивал е важен за китайците както Нова Година, особено защото символизира времето за събиране на семейството. Тян Лу, живееща в чужбина китайка, копнее за съпруга си, който е в затвора на Далян, Китай. Тя не може да отбележи този празник, символ на семейното събиране.

Тян Лу: "В миналото семейството ми от четирима и понякога повече души се събираше на Есенния фестивал, наслаждавайки се на лунните кексчета и лунната светлина. Сега, когато погледна пълната луна, не мога да се сдържа да не заплача заради невъзможността да се съберем." Тян Лу се надява, че в бъдеще може да има Есенен фестивал без Китайската комунистическа партия (ККП).

Съпругът на Тян Лу, Конг Ришу, е завършил Техническия университет на Ляонинг. Бил е студентски лидер и е печелил наградата за най-добър студент няколко пъти. След дипломирането си е удостоен със сертификат за "изключителен доброволец".

Той е бил главен асистент в професионалното училище "Уенду" на Далян. Арестуван е незаконно от комунистическите власти на 13 януари 2009 г., заради практикуване на Фалун Гонг. Майка му се разболява тежко от притеснение по него и умира скоро след това. Тян Лу посочва, че много китайски фестивали наблягат на семейното събиране и прекарването на време заедно, като семейство. Но за нейното семейство е невъзможно да се порадва на такова време.

Тян Лу: "В Китай много семейства са разбити, като бащата, майката и децата са разделени или не са сред живите. В Китай се случват много такива трагедии. За един мирен човек това е трудно за разбиране."

Всичките четирима членове на семейството на Конг Ришу практикуват Фалун Гонг. Поради преследването от страна на ККП семейството му преживява раздялата на родители и деца. През 2009 г. Конг Ришу е осъден на 3 г. затвор.

Безброй пъти комунистическите власти сплашват и тормозят членовете на семейството му. Когато майка му умира, от затвора на Далян дори го лишават от правото да отиде на погребението й.

Лянг Бо, преподавател от университета на Китай "Минзу" и майка на две деца, би трябвало да води спокоен живот, но заради практикуването на Фалун Гонг е уволнена. Тя е постоянно репресирана и задържана. На 20 май 2010 г. е отведена от полицията на Бюрото по обществена сигурност в Хайдян. Прехвърлена е в пекинския Център за задържане №1.

Съпругът на Лянг Бо, Шуе Менгчун, я е посетил веднъж през май 2011 г., но не му е позволено да я види повторно. Шуе Менгчун: "Толкова бях тъжен тогава. Ние сме добре, но не чухме нищо за нея няколко месеца. Никой от семейството ми не я е виждал, така че не знаем как е тя там. Преди тя имаше проблеми със здравето и сега, с преследването, на което е подложена в центъра за задържане, (се тревожим), че е безсилна да каже или направи нещо."

Тян Лу сподели, че много семейства живеят по-хармонично и много съседи се разбират по-добре заради практикуването на Фалун Гонг. ККП обаче догматично инициира преследването на Фалун Гонг, тласкайки над 100 млн. китайци срещу себе си и към безизходица.

NTD репортери Zhou Yulin, Li Ting и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!