Следвайте "Буднаера" в Телеграм

в. “Роден край”

Събор 'Кубрат събира потомците си'

До МЕДИИТЕ
В Република БългарияУважаеми КОЛЕГИ,

 

Едно от важните събития, което символизира укрепването на българското самосъзнание и утвърждава чувството за самоидентификация на българите е установяването през 2001 г. паметника на Хан Кубрат (мястото на неговото погребение и откритото в началото на миналия век съкровище) в с. Малое Перещепино, Полтавска област, Украйна.

C:\Users\Evgenia\Downloads\img_1314614681-Pametnik-na-Kubrat.jpg
(фото: в. “Роден край”)

Паметникът бе установен по инициатива на редакцията на в. “Роден край”. В мащабната организация се включиха активно депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване Николай Габер и екипът на в. “Роден край”.

Във връзка с 10-годишнината от установяването на паметника на Хан Кубрат в с. Малое Перещепино, Полтавска обл, редакцията на Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край” обяви сред своите читатели 2011 за година на Стара Велика България. Във всеки брой на вестника тази тема е централна.

С тази проява, в бр. 1 от 06.01.2011 заявихме, че във връзка с обявената година на 17 септември в с. Малое Перещепино редакцията на в. “Роден край” ще организира и проведе Събор под надслов “Кубрат събира потомците си”.
Програмата на Събора включва:

  1. Тържествено откриване — митинг
  2. Вдигане Знамето на Хан Кубрат, любезно предоставено от гр. Панагюрище, България, специално извезано от голяма родолюбка
  3. Посещение на Музея в селото и връчване Знамето на Хан Кубрат, други подаръци.
  4. Кръгла маса на тема: “Стара Велика България и нейните потомци”.

В Събора ще вземат участие представители от Посолството на Р България в Украйна, Генералното Консулство на Р България в Одеса, представители от администрацията на Полтавска и Одеска област, учени, работещи по темата “Стара Велика България”, родолюбци — българи от цяла Украйна, а също представители от татарски, чувашки, кримско-татарски етноси, идентифициращи се като потомци на Хан Кубрат.

Считаме, че това мероприятие ще допринесе за утвърждаване историческата истина, с което българското самочувствие и гордостта за произхода ни ще разшири и укрепи имиджа на България и българщината.

Редакцията на в. “Роден край” с всяко свое действие отстоява мотото на вестника — “Българи да си останем”. Съборът в с. Малое Перещепино още веднъж ще потвърди основния ни ориентир.

УважаемиКОЛЕГИ,

 

Учтиво Ви каним да вземете участие и да отразите  това важно за българското самосъзнание мероприятие — Събора “Кубрат събира потомците си”, който ще се проведе на 17  септември в с. Малая Перещепино, Полтавска област.

С уважение:

Дора Костова
главен редактор на в. “Роден край”,                                                   
заслужил журналист на Украйна

65107, м. Одеса, вул. Канатна, 83            Тел: 728-36-75, тел./факс 724-73-60

e-mail: roden-kray@neologic.com.ua                                     www.kray.odessa.ua

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!