Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Caroline Dobson (Epoch Times)

Магазини за фалшификати процъфтяват в Китай

Фалшифицирането на продукти в Китай достига нови висоти. В допълнение към производството на фалшиви продукти, в последно време никнат цели магазини, които ги продават. Наскоро блогър откри магазин на Apple с изложени убедителни продукти, чийто по-близък преглед обаче разкрива печатни грешки и нередности...

Друго неотдавнашно разкритие включва магазин с името „11 Furniture“, разположен в гр. Кунминг (Kunming), Югозападен Китай, който силно наподобява магазин на Ikea. Емблематичните жълто и синьо на известната марка са използвани за аутлета, разполагащ дори с кафене, в което обаче шведската версия с кюфтенца и сьомга е заменена от меню с китайска кухня.

Тази снимка, публикувана онлайн от блогър в Китай, показва фалшив магазин на Apple в Кунминг, Китай. (BirdAbroad)

Шведската Ikea е уведомена и е предприела необходимите правни действия. „Ikea е една от най-големите компании за обзавеждане в света [и] защитаването на правата над интелектуалната собственост на Ikea е от решаващо значение“, гласи изявление на Ikea в Reuters.

Nike Inc., най-голямата компания за спортни стоки в света, също е изправена пред предизвикателства на китайския пазар, когато става въпрос за цели магазини с фалшификати на марката.

По пешеходната търговска улица на Кунминг са забелязани четири магазина на Nike. Гигантът на спортните стоки потвърди само три официални аутлета на марката. Което предполага, че четвъртият не е легитимен. Говорител на Nike заяви пред Reuters, че проблемът с нелицензираните магазини е част от по-обширното предизвикателство на борбата с фалшификатите в Китай. Той подчерта, че защитата на марката се приема много сериозно.

Въпреки информациите за стабилни продажби в Китай, фалшивите обувки са „потопили“ приходите на компанията в страната.

Списъкът с имена на западни марки, печелили съдебни битки за интелектуална собственост в Китай, е доста объркан поради ширещата се корупция в китайската съдебна система. През 2006 г. веригата кафенета Starbucks Corp. спечели дело срещу Xingbake Coffee (което е широко известното име на Starbucks на мандарин) за използването на подобно лого и име.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!