Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Обръщане на ценностите - "По-скоро ще съм проститутка, отколкото учител"

В традиционната китайска култура интелектуалците са носителите на социалната нравственост. Но тази тенденция изглежда се обръща. С наближаването на Деня на учителя на 27 септември преподавателка от Хангджоу написа думите "По-скоро ще съм проститутка, отколкото учител". Текущият статус на китайските обучение, ценностна ориентация, условия и качество на преподавателите тревожат китайците...

Преподавателка от Хангджоу, която твърди, че има двойна диплома от елитен университет, заяви в микроблога си: "По-скоро ще съм проститутка, отколкото учител. Знам, че много хора ще ме оплюят, когато прочетат това, не зная как ще реагират учениците – простете ми, деца. ‚Геният е 1% вдъхновение и 99% пот' – тази поговорка е само за приказките. Животът ни учи да се измерваме не с предците си, а с онези, които са готови да рискуват всичко."

Преподавателката описва живота си: "Получавам само около 2000 юана на месец (450лв) като зам.-лектор. Живея в стая под наем, в която се побира само легло и маса. Трябва да съм много внимателна с разходите си. За да пестя 1 юан дневно от електричество, не съм склонна да пусна вентилатора, при все че се потя силно."

Г-жа Уанг е пенсиониран преподавател в Пекин, чийто съпруг е професор от Пекинския университет. Като млад изследовател той се сблъскал с трудности, когато резултатите от проучването му били откраднати от други. Но г-жа Уанг се възхищава на думите на съпруга си: "Да избереш да си преподавател е да избереш да бъдеш беден."

Но в днешното управлявано от парите общество много преподаватели имат трудности да се придържат към професионалните си принципи на поведение. Г-жа Уанг: "Изглежда в преследването на пари много учители просто искат да натрупат пари от преподаването. Това се отразява върху ученици и родители, учениците не чуват в час съдържателни неща. В миналото учителите бяха смятани за инженери на човешките души, оформящи душите на следващото поколение, но сега нещата изглежда са много далеч от това."

Въпреки че парите са необходими в обществото, ако ценностите му са измервани с пари, какво може да е бъдещето на такова общество? Според Ху Пинг, гл. ред. на сп. Beijing Spring, китайското общество днес се присмива на бедността, но не и на проституцията, и ценностите се преобръщат, което влияе и на възприемането на преподавателите.

Ху Пинг (гл. ред. на сп. Beijing Spring): "В китайската традиция преподаването е много уважавана професия. Но сега то има лоша репутация, включително два аспекта – единият е определено свързан със заплатите им, а другият е, че в днешен Китай за преподавателите е трудно да приемат такава роля на образоващи обществото. Точно както другите индустрии, сферата на образованието има своите недостатъци. Трудно е за учителите да са почтени в подобна среда."

Проф. Джанг Тянлянг от американския университет "Джордж Мейсън" заяви, че в миналото учителят е преподавал и разяснявал. В допълнение към преподаването на умения на учениците, било важно да се учат как да бъдат добри хора. Сега учителите просто предават на следващото поколение научни и технологични познания, без да говорят за нравствените ценности. Това води до бързия упадък на човешкия морал. С този подход те не могат да спечелят и уважението на учениците.

Проф. Джанг (университета "Джордж Мейсън", САЩ): "ККП (Китайската комунистическа партия) сама по себе си е престъпна група с корупция и мръсотия. Когато обучава децата, тя всъщност насажда тази идеология в съзнанията им. Така че сегашното поколение е откъснато от традиционната култура. В комунистически Китай има експерти, които лесно биха изкривили интерпретациите на понятията от традиционната култура."

Преподавател коментира в блог: "Китайското общество и образователната му система направиха морала на учителите невъзможен за поддържане. Родителите харчат толкова пари за обучението на децата си, че не са благодарни на училищата и преподавателите. Ако учителите поискат от тях пари, това само ще засили възмущението им. От тези предани учители се очаква да са смирени пред буйните ученици и ниските заплати и дори пред собствените им деца, когато те гледат отвисоко на професията им."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!