Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Два главни вестника под натиска на ККП

Два открити вестника, Beijing News и Jinghua Times, първоначално числящи се към Централния отдел за пропаганда на ККП (Китайската комунистическа партия), ще бъдат "понижени" до Пропагандния отдел на Пекин. Според бивш чиновник от Централния отдел за пропаганда вълните от антиавторитарни дейности по света и честите вътрешни размирици са допринесли за страха на ККП. Това е пореден етап от мерките й за контрол над медиите.

Джанг Кайчен, бивш чиновник от Отдела за пропаганда на гр. Шенянг, заяви, че Beijing News и Jinghua Times ще бъдат поставени под контрола на Пекинския отдел за пропаганда. Действието на властите е поради страх от подобна на "Арабската пролет" революция в Китай. Така че те затягат контрола над медиите.

Джанг Кайчен: "Революциите на Арабската пролет, които избухнаха в Тунис, Египет и особено в Либия, предизвикаха огромен шок на партийните власти. Сега те са затрупани от многобройни противоречия и чести вътрешни спешни ситуации, които е трудно да парират. ККП е извършила ужасни престъпления през 90-годишната си история, тя няма да се промени. Така че няма да направи нищо, освен да влоши повсеместните репресии."

Основан през 2001 г., Beijing News е ежедневник с обширна тематика, съвместно притежание на две вестникарски групи – Guangming Daily и Southern Metropolis Daily. Той е и първата медия с междурегионално действие. Jinghua Times е градско издание към People's Daily.

Новината за "понижаването" на двата вестника бе разпространена онлайн от микроблогъри. Имената на двете издания бяха класифицирани като "чувствителни думи" в микроблоговете и не могат да бъдат търсени.

Джанг: "Тези вестници като Guangming Daily или People's Daily са с голямо влияние и журналистите могат да имат широк репортажен обхват. По този начин вестниците са трудни за контролиране.Още повече, когато журналистите от Jinghua Times или Beijing News правят интервю и казват, че са издания на People's Daily или Guangming Daily. Провинциалните комитети, общинските комитети и местните правителства на ККП понякога не смеят да се противопоставят."

Beijing News е един от китайските вестници, вещи в безкомпромисното си отношение към политиките на ККП. Поради рязкостта си изданието е било обект на постоянни репресии.

Ченг Иджонг, първият главен редактор, е уволнен и арестуван от властите през 2004 г. поради случая със Southern Metropolis Daily.

През 2005 г. комунистическите власти са недоволни от репортажите на Beijing News и уволняват гл. ред. Янг Бин и двама зам.-главни редактори. Отстраняването им провокира 100 служители да стачкуват и протестират. Работният стил на Jinghua Times също често лази по нервите на ККП. Според Джанг с прогреса на международното положение и разобличаването на уродливата природа на ККП в страната и зад граница, китайският народ е започнал да се пробужда, а също и медиите.

Джанг Кайчен: "Китайските медии са контролирани от автократичните власти на ККП над 60 години. Но сега мнозинството от хората и дори някои медии се пробуждат, изразяват и съпротивляват. Ето от какво ККП е най-уплашена, най-разтревожена и какво най-много я разстройва."

Джанг Кайчен посочи и че нечовешкото отношение на ККП към инцидентите, особено при влаковата катастрофа в Уенджоу, е пробудила съвестта на много журналисти.

Те са се осмелили да се опълчат срещу инструкциите от Централния отдел за пропаганда, за да отразят истината. Действията им придадоха огромна сила на общественото мнение, предизвиквайки огромен страх у ККП. Промяната на юрисдикцията на двата вестника от страна на партията е с цел отслабване на влиянието им, предупреждавайки и другите медии. Но според Джанг Кайченг всички действия на ККП са напразни.

NTD репортери Liu Hui и Wang Mingyu.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!