Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vivastella: Декупаж

(фото: Стела Атанасова)

Идеи и съвети за дома от моден лейбъл Vivastella ни отвеждат в XII век, когато китайците са поставили началото на приложното изкуство декупаж, което и днес може да възпитава децата ни в добри навици...

„Скъпи майки,

Ако и на вас ви е омръзнало от разхвърляни малки играчки, то тогава ви представям  една малка идея как да предизвикате интерес у детето, за да бъде по-прибрано и отговорно.

Всичко, което Ви трябва е дървена кутия, лепило и хартия за декупаж, които може да закупите от специализираните книжарници или да поръчате на  armstrongshop.com.

Помогнете на детето да изработи и украси тази кутия и му кажете, че това е новата къща за неговите играчки.

Можете да декорирате и някоя стара лампа или друг предмет в детската стая, така че тя да стане по-уютна.

Успех!

От vivastella.com”

За въпроси и съвети, моля пишете тук

Френската дума decoupage означава изрязвам или изработване на колаж или хартиена апликация. Декупажът е приложно изкуство и се състои в изрязване на мотив от хартия, кожа или дърво и залепянето му с помощта на различни техники за декупаж върху малки кутии за дома, вази, подноси, свещи, шкафове, украшения за елха, опаковки и други.

Като техника за украсяване на предмети, декупажът е бил изобретен от китайските селяни през XII век с откриване на червената тънка хартия, с която украсявали предмети от бита си. В Европа декупажът добива популярност през XVII век във Венеция, когато на мода стават мебелите, инкрустирани с японски и китайски орнаменти. Венецианските майстори покривали с лак залепените мотиви върху мебелите в опит да имитират скъпоструващите източни инкрустации.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!