Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Институтите "Конфуций" разобличени

Китайската комунистическа партия (ККП) харчи цяло състояние за учредяването на курсове и институти "Конфуций" (ИК) по света. Днес все повече хора не харесват тези институти, защото осъзнават, че те са част от политиката на ККП за обединен фронт, застрашаваща академичната им свобода, и че са дори срещу човешките права в името на Конфуций...

През юли 2011 г. петиция с над 4000 подписа бе предоставена на австралийския сенат от щата Ню Саут Уелс (НСУ). Тя настоява за прекратяване на конфуцианските курсове в 7 училища.

Петицията гласи: "ИК е контролиран директно от Министерството на образованието на ККП. В него не е позволено дискутирането на кръвопролитията на "Тянанмън", Тибет, човешките права в Китай, Тайван, Фалун Дафа и други чувствителни теми. Това е много странно. Преподаваното от учителите и възприеманите от НСУ ценности не трябва да се определят от чуждо правителство. А курсовете никога не трябва да съдържат политическа пропаганда."

Според бившия дипломат на ККП Чен Йонглин, напуснал поста си в китайското посолство в Сидни през 2005 г., ККП е предоставила над 200 000 австралийски долара на клона на Министерството на образованието в НСУ, с цел въвеждане на курсове "Конфуций" в основните и средните училища. ККП предоставя безплатно обучение по китайски език, като всички преподаватели са назначени от нея. Целта на ККП е да разшири партийното си влияние зад граница.

Чен: "Влиянието зад граница е в общи линии проникване в обществото и влияние над него чрез културата. Това може да се нарече вид културно проникване. То иска да заблуди западния свят с ИК. Това е стратегията й."

Според канадското списание Maclean's ККП е учредила поне осем ИК в канадски учебни заведения. Известният канадски адвокат по човешките права Клайв Ансли заяви, че задължителните правила на ИК противостоят на човешките права в Канада. Официалният уебсайт на ИК гласи, че всички преподаватели по китайски в ИК трябва да нямат в досието си участие в мероприятия на Фалун Дафа. Фалун Дафа (Фалун Гонг) е медитативна практика, съблюдаваща принципите на истинност, доброта и търпение.

Amnesty International посочва, че ККП забранява Фалун Дафа, арестува и избива последователите й от 1999 г. насам. Професори от Университета на Манитоба, Канада, са разтревожени, че спонсорираният от ККП ИК е заплаха за академичното общество и идеологията.

Канадският адвокат по човешките права Дейвид Матас бе номиниран за Нобеловата награда за мир през 2010 г. Той се е включил в разследването на отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Дафа, извършвано от ККП. Той предупреди, че за един ВУЗ с ИК е по-лесно да се огъне под натиска на ККП, отколкото за стандартните ВУЗ-ове.

Чен Йонглин заяви, че ИК са част от плана на ККП за популяризиране на опростените китайски йероглифи и изкореняване на използвания в Тайван традиционен китайски език, което е задушаване на традиционната китайска култура.

Чен: "Като модел за китайска демокрация, Тайван използва традиционните китайски йероглифи. ККП основава ИК по цял свят, за да противопоставя опростените на традиционните китайски йероглифи. Всички китайски йероглифи, преподавани от ККП, са опростени. Сами по себе си опростените китайски йероглифи са начин за отслабване на традиционната китайска култура."

Писателят Шия Лин сравнява експортираните от ККП ИК с отровна храна, като пише, че ККП масово изнася ИК. Целта на ККП не е да популяризира традиционното конфуцианство, нито да представи на Запада съвременното китайско общество, което е бедно на нравственост и заобколено с фалшиви стоки.

ККП използва Конфуций като прикритие за лансирането на партийната си култура. Тази "отрова" се излива върху човешката духовност и китайската култура, умело прикрити под името на Конфуций. Ефектът е като този на отровните храни, изнасяни от континентален Китай за Запада.

NTD репортери Wu Wei и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!