Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Weizhen (Epoch Times)

Китайските власти се опитват да вземат трупа на тибетски монах

След самозапалването на тибетски монах в Югозападен Китай китайските власти изпратиха над 1000 полицаи да обградят манастира, където е пазен трупът му, предизвиквайки страхове от нови репресивни мерки в населената с тибетци префектура Гарце...

Според запознати със ситуацията полицията е прекъснала електричеството, водата и снабдяването с храна за стоте монаси в манастира Нитсо и се е опитала да вземе трупа на 29-годишния Цеуанг Норбу.

Цеуанг Норбу (Free Tibet)

В подкрепа на хората в манастира много намиращи се в района тибетски граждани, чиито телефонни и Интернет услуги са били прекъснати от местните китайски комунистически власти, са се стекли към манастира, за да се изправят срещу полицията.

„Електричеството и водата са прекъснати от дни и не получаваме хранителни припаси“, сподели монах за AFP в телефонно интервю миналия вторник от манастира в провинция Сичуан, който е в съседство с Тибет.

Според лондонската кампания „Свободен Тибет“ Цеуанг Норбу се е самозапалил миналия понеделник пред правителствена сграда в Тибет след поглъщане и обливане с петрол в протест срещу забраната на китайските власти върху отбелязването на рождения ден на Далай Лама.

Докато се намирал пред сградата, той хвърлил солидно количество брошури във въздуха и извикал: „Ние, тибетците, искаме свобода!“, „Да живее Далай Лама!“  и „Оставете Далай Лама да се завърне в Тибет!“

След смъртта му трупът е върнат в манастирите от монаси.

Самозапалването на Цеуанг Норбу е вторият съобщен случай за тази година в Сичуан, където през последните години избухнаха няколко протеста поради недоволството спрямо репресивната етническа политика на китайските власти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!