Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jerry Li & Gisela Sommer (Epoch Times)

Тибетски активист за човешки права умира от изтезания в затвора

Тибетски политически затворник е починал от жестоки изтезания в затвора от страна на китайските власти, съобщи Тибетският център за човешки права и демокрация на 12 август...

Тин Лей (Thin Lay), млад тибетец от окръг Кардзе, е бил арестуван през април 2009 г. за участие в призиви за свобода на Тибет в Кардзе. По време на седеммесечния арест той е бил жестоко изтезаван.

Накрая властите са пуснали Тин Лей при семейството му, когато е бил в състояние на физическа и психическа немощ и близо до смъртта. Въпреки че семейството му е разполагало с оскъдни финансови средства, те са се опитали да му осигурят медицинска помощ, но напразно.

Тин Лей умира на 10 август. Той е бил 25-годишен.

Според информация на германската правозащитна организация Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) Тин Лей е страдал от нелечими мозъчни травми и тежки психологически разстройства.

По думите на очевидец тялото на младият тибетец е показвало наранявания по главата и многобройни синини по ставите, съобщава Voice of Tibet.

В изявление за медиите Тибетският център за човешки права и демокрация изрази покрусата си от смъртта на Тин Лей и загриженост за съдбата на много други тибетски политически затворници.

IGFM осъжда остро жестокостта на китайския затворнически персонал и посочва, че преди броени дни китайската полиция е отвела насила трима младежи заради откритите им призиви за свобода на Тибет и завръщане на Далай Лама.

От организацията настояват за незабавно прекратяване на насилието спрямо тибетската малцинствена общност от страна на китайските власти. Те призовават германското правителство да гарантира, че тази продължаваща дискриминация ще получи постоянно място в двустранните разговори между Германия и Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!