Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan & Wen Hua (Epoch Times) (със съкращения)

Пет неписани правила на китайската правна система

Пред външния свят китайският режим претендира да има функционираща правна система, подкрепяна от законово управление; но за всеки, който се е опитал да функционира в рамките на тази система, опитът сочи точно обратното.

Канадският адвокат Клайв Ансли, специалист по китайско право, си припомни в предишен материал на Epoch Times историята за канадски съдия, който посетил Китай. Когато се завърнал, разказал на 300 адвокати как китайската съдебна система е „толкова по-напред от нас“, защото съдът, който посетил, бил облицован с мрамор и имал плазмени екрани.

Китайски паравоенен полицай на пост пред Междинен пекински съд No. 2. Според китайските адвокати правната система в Китай е под контрола на Китайската комунистическа партия, а не на закона.
Китайски паравоенен полицай на пост пред Междинен пекински съд No. 2. Според китайските адвокати правната система в Китай е под контрола на Китайската комунистическа партия, а не на закона. (Peter Parksp/AFP/Getty Images)

Това, което съдията пропуснал да отбележи – посочва Ансли – е, че съдебните решения се взимат от политически авторитети, а не от съдии, и че независимо от купищата нови закони, писани от Китайската комунистическа партия (ККП), никой закон не е над режима.

Коментарите на Ансли подсказват за комплекса неписани закони, крепящи китайската правна система. По-долу са изложени пет от тези „закони“, както ги наричат китайските  адвокати, позовавайки се на личния си опит.

1. Изходът от делото е решен преди процеса

Проф. Хе Уейфанг (He Weifang) от Правната школа на Пекинския университет обяснява в публикувана в блога му статия, как съдебните дела – и особено важните – са главно с демонстративна цел. Предварителният изход е определен от съдебното ръководство, прокуратурата и Обществена сигурност.

Джоу Бинчинг (Zhou Binqing), изтъкнат адвокат по интелектуалната собственост в Интернет, сподели за Epoch Times как когато станал адвокат, обичал предизвикателствата в криминалните случаи; но след няколко дела осъзнал безполезността на адвокатите в тази сфера поради предварително определения изход на делата.

2. Най-големият подкуп печели делото

Адвокат Шу Шуронг (Xu Shurong) сподели пред Epoch Times, че от много време не е поемал никакви случаи, тъй като установил, че правната система е толкова корумпирана, че не работи.

По думите му в Ченгду определящ фактор за изхода на процеса е да се заплати на съдията и съответния персонал 1/3 от сумата, за която е делото – неписано правило в китайската правна система. Който плати повече – печели.

3. Адвокатите – нисшата класа

Шу описа и как в Китай адвокатите са третирани като нисшата класа – без основна заплата или осигуровки и с вероятността от отказ за плащане на услугите им от клиента.

Адвокат Джоу Бинчинг разказа за появата на нова пазарна ниша вследствие от дисфункцията на системата – нова „порода“ адвокати, които задействат обществените си контакти, за да осигуряват дела на други адвокати, работещи за тях на заплата.

4. Делата се печелят с връзки, а не със силна правна защита

Ли Тянтян (Li Tiantian), адвокат в Шанхай, не иска вече да упражнява тази професия след многократно попарени надежди за справедливост.

По думите му най-важното за един адвокат в Китай са връзките, а не правото. Той цитира ветерани адвокати да казват, че присъдата ще е благосклонна, ако съдията бъде подкупен със скъпа бижутерия.

5. Партийните интереси са най-важни

Според г-н Чен, правозащитен адвокат с 30-годишен опит от провинция Джянгсу (Jiangsu), през последните години законът остава все по-назад спрямо партийните интереси.

Той посочи как при чувствителни дела, дела за размирици или на , Фалун Гонг адвокатите са длъжни да съобщят на висшестоящите си и да чакат одобрение за поемане на случая.

Чен описа дело на Фалун Гонг, което поел преди няколко години. По думите му той е бил тормозен заради защитата на последователи на духовната практика, обвинени с фабрикувани доказателства. Фалун Гонг е забранен и преследван от комунистическата партия, която създаде инстанция извън закона за „изкореняване“ на практиката. Закони срещу Фалун Гонг в китайските правни книги обаче липсват.

 „Но съдът осъди единия на 13 години затвор, а другия – на 6 години. Бях заплашван многократно и ми беше казано да не поемам повече дела на Фалун Гонг“, заключава Чен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!