Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Pansey & Veronica Wong (Epoch Times)

Пекинските Интернет-кафенета задължени да следят клиенти в мрежата

Местата в Пекин, предлагащи безжичен Интернет, като кафенета, хотели и барове трябва да инсталират софтуер за наблюдение на потребителите, постанови Бюрото по обществена сигурност на комунистическата партия. Те ще трябва да поемат и цената на софтуера от 20 000 юана или 3 000 щ.д...

Китайскоезичният новинарски портал 163news.net съобщи на 27 юли за пекинската жителка г-жа Уанг (Wang), която установила, че често посещавано от нея кафене в район Донгченг (Dongcheng) е спряло да предоставя безплатен Wi-Fi. В него имало и съобщение от Бюрото по обществена сигурност, че „Интернет доставчиците не могат да предлагат безплатен безжичен Интернет“.

Китайският Интернет е изправен пред нови ограничения. (Gou Yige/Getty Images)

Собственикът уведомил г-жа Уанг, че местното полицейско управление разпространило по училищата и хотелите известие, че местата, предлагащи безжичен Интернет, са длъжни да инсталират програма за „наблюдение на сигурността“, преди да го включат. В противен случай предлаганият Wi-Fi ще бъде спрян. Поради разходите собственикът решил вече да не предлага безжичен Интернет в кафенето си.

В отговор доставчикът на софтуера за наблюдение, Shanghai Rain Man Software Technology Development Co, заяви, че през последния месец предлагащи безжичен Интернет бизнеси вече са инсталирали продукта на компанията. След инсталиране потребителските логове на преглежданите страници ще бъдат пазени 60 дни.

От компанията заявиха, че главната цел на програмата са престъпниците, но мнозина се съмняват, че това е в силно политизирания контекст на китайските практики за следене в Интернет. Очаква се след Пекин софтуерът за следене да бъде въведен и в останалите части на Китай.

През последната година управляващата Китайска комунистическа партия бе изнервена от успеха на Жасминовите революции в Северна Африка и Близкия Изток. Свързването чрез мрежата и мобилните телефони се смята за основен фактор, позволяващ бърза мобилизация на дисиденти. В самия Китай много местни конфликти между народа и полицията бързо придобиват гласност чрез микроблогове и видеоклипове от мобилни телефони, окуражавайки хората да съобщават за несправедливости или реалните факти при бедствия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!