Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Ху разцепва лагера на Джянг

На 23 юли Лай Чангшинг, виновникът по "Контрабандния случай Юанхуа", бе изпратен от Канада обратно в Пекин и незабавно арестуван. Този инцидент и слуховете за смъртта на Джянг Земин, бившият лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай, ожесточиха вътрешните борби за власт сред партийните фракции на висши нива. Сега атмосферата в Пекин е много напрегната, като в някои райони се въвежда военно положение. Външни анализатори посочват, че случаят на Лай предоставя ключ към криминални доказателства за лагера на Джянг Земин. Ху Джинтао изглежда възнамерява да разцепи кликата на Джянг.

В деня на репатрирането на Лай Чангшинг председателят на Централата военна комисия на ККП, Ху Джинтао, е повишил в длъжност 6 генерала. Един от 6-мата е Джя Тинг-ан. Той е зам.-директор на Генералния политически отдел и зам.-председател на екипа за разследване на случая "Юанхуа". Сред тях е и политкомисарят на военноморския флот, Лиу Шяоджянг, зет на бившия Генерален секретар Ху Яобанг. Лиу ръководи военноморския флот и е бил въвлечен в разследването на случая "Юанхуа".

Джя Тинг-ан е бивш директор на офиса на Джянг Земин и макар да бе без военен чин преди това, през 2005 г. той стана генерал-лейтенант. Но през 2010 г. не бе повишен в генерал , макар да отговаряше на условията.

През последните години Ху повишава персонал в системата на военните, за да отстрани личните рокади на Джянг в армията.

В момента на екстрадирането на Лай, Джя Тинг-ан е повишен в генерал. Живеещият в САЩ експерт Хе Чинглян смята, че Ху Джинтао се опитва да демонстрира сила. Той използва Лай като коз за сплашване на противниците си.

Делото "Юанхуа" е заведено през 1999 г. Разследването му е водено от бившия премиер Джу Ронгджи. То е и част от борбата на Джу с Джянг Земин.

В решителен момент Лай е уведомен от Джя Тинг-ан и забягва в Канада в търсене на политическо убежище.

В книгата "Разбулване на случая Юанхуа" Лай разкрива, че е бил много близък с трима от петимата секретари на Джянг Земин, включително главния секретар Джя Тинг-ан. Лай е поддържал редовни контакти с Джя и е посещавал често дома на Джянг за уговорени от секретарите на Джянг срещи.

Шенг Шюе (автор на "Разбулване на случая Юанхуа"): "Когато писах тази книга Лай ми каза, че е бил в много добри отношения с 83 секретари на висшестоящи кадри в ККП. Попитах го, "Кои са тези 83 секретари?" Той каза: "Без да броим тези под Уу Ии." (Уу Ии бе най-високопоставеният женски кадър в ККП.)

В случая "Юанхуа" става дума за 83 млрд. юана.

Почти 1000 души са били разследвани, 21 са осъдени на смърт.

Трима текущи членове на Политбюро – Джя Чинглин, Хе Гуочянг и Ши Джинпинг, са били на ръководни длъжности във Фуджян по онова време. Разследващият екип намира снимки на Джя Чинглин и Лай Чангшинг. Джя е получавал и редица облаги от Лай чрез съпругата си, Лин Йоуфанг, която е отговаряла за чуждестранната търговия във Фуджян.

Джя Чинглин е бил дългогодишен подчинен на Джянг Земин. Джянг казва публично за Джя: "Критикувайте го, помагайте му и го защиавайте." Джянг издава и четири директиви чрез Луо Ган, секретар на Комитета по политика и право. Лай е казал, че ако разследващият екип го върне в Китай и той проговори, с Джя е свършено.

Шенг Шюе: "В този случай уликата не е само една. В него са замесени организациите за военно разузнаване, бюрата по обществена сигурност и т. н. Уликите образуват една огромна мрежа."

Много висши военни чиновници са били в мрежата на Лай, като бившия зам.-председател на Военния комитет Джанг Джен, както и Лиу Хуачинг. Но наказаните са били само с ранг не по-висок от този на зам.-председателя на Бюрото по разузнаване, генерал-майор Джи Шенгде.

Довереник на Джянг, бившият вицепремиер Ли Ланчинг е бивш лидер на Управление 610. Управление 610 е създадено специално за преследването на практикуващите Фалун Гонг. Синът на Ли Ланчинг, Ли Джичун, е бил много близък с Лай. Двамата са имали съвместен бизнес и са инвестирали на борси в Хонконг. Ли Джичун е присвоил 1 млрд. юана от China National Heavy Duty Truck Group. За да спаси сина си, Ли Ланчинг моли Джянг за помощ.

В офиса на Лай в неговата "червена къща" има две снимки. Едната е на Лай с бившия зам.-министър по обществена сигурност, Ли Джиджоу, с още двама души. Всички те са били арестувани. Другата снимка е с Лай, Ли Ланчинг, Ли Тиеинг, Лиу Хуачинг, Уанг Ханбин и други. Никой от тези хора не е бил разследван.

Шенг Шуе: "Аз го попитах: "Твърди се, че ако Ви изпратят обратно, член на Постоянния комитет на Политбюро ще се самоубие." Той отвърна бързо: "Няма да е Джя Чинглин." "

Лай намеква, че друг от върховните лидери на ККП и Китай е извършил още по-сериозно престъпление от Джя в случая "Юанхуа".

Способен ли е Ху Джинтао да унищожи лагера на Джянг чрез Лай? Външният свят се съмнява. Но анализатори напомнят, че ККП е винаги жестока в борбите си за власт. В удобен момент Ху може да заведе дело срещу Джя Чинглин, за да разбие кликата на Джянг.

NTD репортери Li Yuanhan и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!