Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Селяни прибягнаха до разправа с полицията

Протестиращите в Китай започват да действат все по-отчаяно. Жителите на селата вече не могат да се сдържат, когато властите конфискуват земите им. Корумпирани чиновници често използват служебното си положение, стремейки се да получат конфискуваните земи за удовлетворение на лични цели...

На 23 юли в сайта Weibo се появи снимка на трима полицаи в цивилни дрехи, които разгневените местни жители залели с бензин и завързали към долната част на преобърнат камион.

Тримата мъже залети с бензин, които селяните смятат за бандити, а не за полицаи, молят за помощ. 23 юли, провинция Гуандонг. Снимка: Weibo.com

На снимката тримата мъже с все сила се опитват да се освободят и молят за помощ. Очевидци разказаха, че разгневените селяни се отнесли с полицаите като с бандити и хвърляли по тях камъни. Когато били залети с бензин възрастните жени започнали да плачат. Но полицаите не били подпалени.

По късно в същото село на район Фошан, провинция Гуандонг, пристигнали повече от 1000 полицаи. В резултат на сблъсъка много от местните жители са били ранени, а най-малко 30 човека са арестувани.

Държавните медии са съобщили, че причина за конфликта станал спор свързан с правата за риболов, а не конфискуването на земи, разказа г-н Ден, жител на селото, пред кореспондент на Epoch Times.

„Остана ни съвсем малко земя, по-голямата част бе отнета от властите. Без земя не може да има селско стопанство и ние оставаме без препитание, - каза г-н Ден. – Земята се конфискува за строителство, а правителството изплаща на жителите съвсем ниски компенсации”.

Г-н Ден разказа, че в началото тримата полицаи са арестували няколко местни жители. Но те били освободени, а полицаите заловени и завързани за камиона.

На въпроса кога ще бъдат освободените 30-те арестувани жители от селото, от полицейския участък Ченцун няма еднозначен отговор. Според тях цялата необходима информация за инцидента е предоставена на правителството и те не могат да кажат нищо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!