Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson (Epoch Times)

Убийства в китайски затвор – част от национална кампания

На замръзнал връх на севернокитайска тундра, на границата със Сибир, са разположени Джямуси и неговият затвор...

Трима мъже на средна възраст са починали в затвора неотдавна, след като са били изпратени в херметическо отделение, надзиравано от екип, създаден с цел да промива съзнанията им. И тримата са практикували преследваната от китайския режим практика Фалун Гонг.

Трима практикуващи Фалун Гонг на средна възраст са били убити в затвора Джямуси (Jiamusi), сниман по-рано тази година. Смъртните случаи са скоро след началото на промиването на съзнанията им от специален екип като част от тригодишната кампания на "превъзпитание", насърчавана от централните комунистически власти. (Minghui.org)

Опитът за „трансформирането“ им е част от тригодишна кампания на стойност милиарди долари, провеждана от партийната централа в Пекин. Кампанията често прибягва до брутални тактики, за да постигне целите си.

Девет практикуващи от различни отделения на затвора са били отведени в новото отделение и до 8 март, около 2 седмици по-късно, трима от тях са били убити.

За смъртта им се разчува след подаването на информация и снимки (вероятно от членове на семействата им) на сайта на Фалун Гонг, Minghui.org, който публикува новината.

След публикацията апаратчиците от обществена сигурност минават в режим за контрол над щетите: охраната на затвора е засилена, членовете на семействата на убитите са под наблюдение, като започва и разследване на изтичането на информация.

Сред разтърсващите кадри са снимка на труп с белези от жесток побой; на друга жертва, хоспитализирана преди смъртта й, на член на семейството на убит, отвеждан от полицията за ръце и крака, а по-късно – на големи червени петна по тялото на същия човек. Имената на ключовия затворнически персонал, участвал в насилието, също са публикувани в мрежата.

Г-н Ю Юнганг (Yu Yungang), 48 г., лежащ в безсъзнание в интензивното отделение след усилени изтезания, довели до черепна травма. Болничният персонал не успява да го спаси и той умира скоро след заснемането на този кадър. (Falun Dafa Information Center)

Снимките са направени въпреки мерките за сигурност на охраната, като отстраняване или кремиране на телата след настъпване на смъртта.

Алармирани от репортажите, роднините на някои от 70-те други практикуващи Фалун Гонг във въпросния затвор са започнали да настояват за посещения на близките си. Затворническата охрана им е отвърнала с побои или „различни форми на унижение“, информира информационният център.

Но дотогава смъртните случаи вече са били разобличени.

Смъртни случаи

Г-н Чин Юеминг (Qin Yueming) е първата жертва. Пет дни след сформирането на новия екип за промиване на съзнания съпругата му е информирана по телефона, че съпругът й е мъртъв. След кавга със затворническите власти семейството му успява да види тялото – натъртено и мораво. Успяват да направят снимка и да я публикуват в Интернет.

Според източници на Фалун Гонг, Чин е починал след „захранване“ с тръба в носа и белите му дробове. Затворническият лекар и няколко охранители влели през нея разтвор от мляко и сол и след мъчителна нощ, на сутринта човекът бил мъртъв.

Чин е бил в затвора от 2002 г. с 10-годишна присъда след скалъпен съдебен процес. Той има съпруга и две дъщери.

Следващ е г-н Ю Юнганг (Yu Yungang). Няколко дни след смъртта на Чин, следобеда на 1 март Ю припада от изтезания и е отведен в болница. Няколкото опита за хирургическа намеса над увредения му череп не успяват да го спасят и той умира на 5 март.

Ю е бил отвлечен през февруари 2009 г. по време на 24-тата Зимна универсиада в Харбин (Harbin), провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang). По-късно е осъден на 8 години затвор в импровизиран незаконен съд. След смъртта му неговите братя и сестри са подлагани на тормоз.

Три дни по-късно, на 8 март, е убит г-н Чунглянг (Chungjiang), също задържан от специалния екип. Подробностите около неговата смърт са по-малко – тялото му е било кремирано два дни след смъртта.

Промиване на съзнанието

Стартирана през май 2010 г., като част от 12-годишното преследване на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия (ККП), кампанията за трансформиране чрез превъзпитание цели потъпкването на убежденията на милиони последователи на Фалун Гонг в Китай и връщането им обратно към доктрината на комунистическата партия.

Първоначално за кампанията се разбира чрез изтичането в мрежата на голям брой документи на ККП. Тези документи са анализирани и преведени от Информационния център Фалун Дафа – НГО за човешки права, и Конгресно-изпълнителната комисия покитайските въпроси.

Докато документите съдържат ясни препратки за „мобилизиране и организиране на партийни и масови организации от основно ниво“ и „влизане в селата и домовете [на практикуващи Фалун Гонг] за провеждане на образователна атака“, те не споменават използваните методи. Често страховитите детайли се предоставят от близки на пострадалите.

Кръстоносният поход цели „трансформирането“ на 85% от практикуващите Фалун Гонг. Тъй като в Китай те наброяват десетки милиони души въпреки 12-те години на преследване, броят на набелязаните може да е огромен. Не е ясно обаче каква част от общия им брой е известна на властите.

Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения и духовни учения, базирани на принципите истинност, доброта и търпение. Практиката се разпространява бързо в Китай след представянето й пред обществеността през 1992 г.

През 1999 г. ККП започва национална кампания за „изкореняването“ й, след като тогавашният върховен лидер Джянг земин (Jiang Zemin / Дзян Дзъмин / Цзян Цземин) се разгневява от факта, че последователите на Фалун Гонг са повече от партийните членове и че много партийни членове започват да практикуват Фалун Гонг. Той вижда в популярността на практиката заплаха за легитимността на комунистическия режим.

С инициирането на кампанията партията прави опит да възроди една техника, която е част от преследването на Фалун Гонг от самото начало: трансформирането.

Трансформирането, известно и като „превъзпитание“, „мисловна реформа“ или просто „промиване на съзнанието“, цели да принуди практикуващите да се отрекат от вярата си във Фалун Гонг и да дадат обет за преданост към партията. Физическите изтезания са в основата на процеса.

 „Те унищожиха и най-малката частица от моето достойнство, от моите невинност и вяра – споделя в интервю практикуващият Чен Ганг (Chen Gang). – Принудиха ме да стана човек, когото презирам; опетниха характера и душата ми и потъпкаха надеждите ми за милосърдие и мъдрост.“

В случая на Чен, подобно на много други, физическите изтезания са главният инструмент. Това включва многократни удари с електрошокови палки, които изгарят кожата му и предизвикват у него конвулсии. По-късно той казва, че е било като да се изгориш с огън или да те нахапят отровни змии.

Сред мъченията на Чен е и метод на изтезание, при който тялото на жертвата се сгъва на две чрез завързване на врата към ходилата и се поставя под дървена табла за легло, след което другите затворници са карани да стоят и да скачат върху нея.

 „Никога няма да мога да забравя агонията – споделя Чен в интервю. – Сълзите се стичаха по лицето ми. Мислех си, че дори и адът не може да е по-лош.“ Той не е можел да ходи две седмици. Някои практикуващи се парализират от тази техника.

Според информационния център на територията на Китай възродената кампания е довела до отвличания и задържане в незаконни занятия по принудително трансформиране. Смъртни случаи – вероятно вследствие на упражняваното насилие – са били съобщени от поне 15 провинции и от градовете Тянжин и Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!