Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цзин ЦЗИН.Epoch Times

"Най-големият проблем за китайската икономика"

Според доклад на Международната рейтингова агенция Moody's от 5 юли, сумата от дълга по невърнати кредити на местните китайски власти може да достигне 8%-12%, което предизвика паническа продажба на акциите от клас Н. 60% от доходите на местните власти в Китай идват от продажбите на земя.

Повишаването на лихвения процент на централната банка и регулирането на пазара за недвижимо имущество превърна връщането на дълговете в проблем. Експертите казват: „Дългът на местните власти е най-големият проблем за китайската икономика”.

Данните за състоянието на икономиката показват, че в края на ноември 2010 година дължимата сума от местните китайски власти в цялата страна наброява 9090 млрд. юана. Тази година Централната банка публикува „Доклад за регионалната финансова дейност през 2010 година”, в който се посочва, че кредитите взети от местните власти представляват 30% от общия размер на всички банкови кредити, което е около 14 трилиона юана.


В деня на публикуването на доклада на пазара за облигации започна паническа продажба на общински инвестиционни облигации. Още на 20 юни Credit Suisse публикува информация, в която обяви понижаване рейтинга на китайските банки.

Донг Тао, главен икономист на Credit Suisse за Азия обощи: „Местните дългове са най-големият проблем за китайската икономика през последните 17 години”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!