Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Helena Zhu (Epoch Times)

Ватикана отлъчи китайски комунистически епископ

В събота Ватикана обяви, че китайски епископ, ръкоположен без папско одобрение, е бил отлъчен от Католическата църква. Това е най-новият инцидент, илюстриращ все по-агресивните опити на китайския режим за упражняване на контрол върху християнството в Китай...

В изявление Ватикана посочи, че ръкополагането миналия четвъртък на преп. Хуанг Бингджанг (Huang Bingzhang) в Шантоу (Shantou), провинция Гуандонг (Guangdong), е „незаконно“ и че Хуанг „няма правомощия“ да управлява християнската общност в епархията.

Стотици китайски вярващи на коледна меса в католическа църква в провинция Хубей (Hubei ), Китай, 2010 г. (STR/AFP/Getty Images)

Изгонен от църквата само два дни преди ръкополагането му, Хуанг е бил многократно молен да не приема този нов пост и е бил информиран, че не може да бъде одобрен от Ватикана като кандидат за епископ, защото областта вече е имала „легитимен“, признат от Ватикана епископ.

Ръкополагането на Хуанг е третото извършено от ноември насам ръкополагане от религиозните администратори на китайския комунистически режим, които според сведенията са принуждавали китайски епископи да присъстват на церемониите, въпреки изразеното от тях „нежелание да участват в незаконно ръкополагане“ и опити за съпротива, гласи изявлението.

Китайската комунистическа партия (ККП), която твърди, че е атеистична, има дълга история на потискане на китайските католици, признати от Ватикана, с цел внедряването на подкрепяни от държавата епископи в местните епархии. От тези хора се очаква да се закълнат във вярност на ККП, вместо на Ватикана.

През 50-те години партията основава „Патриотична църква“, която отрича всякаква власт на Папата в Китай. Днес партията игнорира назначенията на Ватикана и вместо това провежда стриктно следени и манипулирани избори за епископските постове.

На проведеното в средата на май гласуване Хуанг – единственият кандидат – спечели поста с 66 гласа „за“, 3 гласа „против“ и трима въздържали се.

Някои от гласувалите за него споделиха, че са нямали избор. Участвал в изборите свещеник разказа пред католическа новинарска група, че е бил съпроводен от няколко служители на службите за сигурност до мястото на провеждане на изборите.

Начинът на ръкополагане на Хуанг може да се окаже красноречив по отношение на предстоящи събития. Религиозни апаратчици на ККП оповестиха на 23 юни възможността за скорошно ръкополагане на 40 нови епископи без одобрението на Ватикана.

Докато новите подкрепяни от държавата епископи поемат епархиите си, полицията арестува признати от Ватикана епископи. Четирима от тях бяха отведени на 9 и 10 юли т.г. заради отказа си да участват в ръкополагането на Хуанг.

Според изявлението на Ватикана папа Бенедикт XVI „осъжда“ отношението на китайските власти към китайските католици, които искат да останат верни на Рим, вместо на китайската комунистическа църква, и „се надява, че настоящите трудности могат да бъдат преодолени възможно най-бързо“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!