Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жертви на СПИН нахлуха в конференция на ООН

На 4 юли над 30 пациенти от Китай нахлуха на организирания от ООН пекински Форум на червената лента. Заразените със СПИН чрез кръвопреливане настояха за наказания на отговорните страни и медицинска помощ. Според експерти китайският комунистически режим е причината за широкото разпространение на СПИН в Китай и не е позволил на жертвите да бъдат компенсирани.

Организаторите на китайския Форум на червената лента поканиха само правителствени служители и експерти от Съвместната програма на ООН за HIV и СПИН (UNAIDS). Жертвите на СПИН вследствие на кръвопреливане и семействата им не бяха поканени.

НПО Aizhixing организира над 30 жертви на СПИН от различни провинции да окажат натиск върху конференцията. Те разказаха за горчивите битки за правата си и настояха Здравното министерство и компаниите, причинили кръвни инфекции, да поемат отговорност.

Правозащитният адвокат Джуо Шяочин не бе поканен, но се появи на срещата и държа реч. Джуо каза за NTD, че тази излязла извън контрол епидемия се дължи на лошото управление на властите и на политиката за поддържане на стабилност на управляващата партия.

Джуо Шяочин: "Жертвите трябва да бъдат компенсирани. Правата им трябва да бъдат зачетени. Понастоящем правото на тези хора да заведат дела е потъпквано. Съдебните им искове обикновено са отхвърляни. Болниците с нелегални практики не са наказвани. Ако правата на хората не се защитават, а престъпниците не са наказвани, обществото може само да става все по-хаотично."

Джуо заяви, че някои жертви на СПИН са в затвора за това, че са защитавали правата си. За да поддържа стабилност, режимът дори престъпва закона.

Джуо: "Съдилищата лишават жертвите от правото им да завеждат дела, както и от правото им на компенсации."

Проф. Ли Дун от Университета Цинхуа, преподаващ социология, изнесе впечатляваща реч на СПИН-форума. Той показа снимки на умиращи заразени с HIV и некомпенсирани жертви на СПИН, защитаващи се от полицаи. Много от присъстващите на конференцията бяха трогнати до сълзи.

Според г-н Ли на правителствените бюра или липсват правни познания, или те умишлено тълкуват закона погрешно. Ето защо жертвите не могат да получат правна помощ. "Враждебността" на правителствените чиновници е отлагала разрешаването на СПИН-проблема дълго време.

Анонимен роднина на жертва на СПИН възрази срещу предложената на форума компенсация без [търсене на] вина.

Роднина на жертва на СПИН: "Правителственото нехайство причини сериозни медицински инциденти. Ние пак ще търсим съдебна отговорност от отговорните за разпространението на епидемията от СПИН. Също така, понеже сериозни медицински нарушения бяха причинени именно от грешките или небрежността на правителството, жертвите трябва да бъдат компенсирани според закона."

През 80-те и 90-те години на някои места в Китай енергично се насърчаваше "плазмената икономика". Болниците примамваха хората да продават кръвта си. Мнозина починаха от заразяване със СПИН чрез кръвопреливане. Интересите на тези жертви така и не бяха защитени.

Жертва на СПИН разкри, че заболеваемостта е много висока сред хора, които са продавали кръвта си. Смъртността сред заразените също е много висока.

Жертва на СПИН: "През август 2002 г. в селото ни бе установено, че 90% от хората са заразени с HIV. Всички, които бяха дарили кръв, бяха заразени. Досега са починали над 300 души. Само около 280 са все още живи."

Жертвата сама заплаща лечението си. Правителството назначава само обичайните лекарства. По-скъпите се закупуват от него.

Основаният през 2010 г. пекински Форум на червената лента служи като платформа на ООН, на китайските власти и китайските НПО.

NTD репортери Liang Xin,Song Feng и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!