Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Джянг Земин почина?

Много уебсайтове докладваха за смъртта на Джянг Земин (Jiang Zemin / Цзян Цзъмин), бивш лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай. Хонконгската Asia TV съобщи за смъртта на Джянг на 6 юли. Но Министерството на външните работи на ККП отрече новината, твърдейки, че Джянг е в добро здраве. Свързани с новината онлайн постинги са цензурирани в Китай.

На 90-годишнината на ККП на 1 юли присъстваха бивши партийни лидери, включително Ли Пенг, Джу Ронгджи, Ли Руихуан и Сонг Пинг. Джянг Земин е отсъствал и медиите заявиха, че е тежко болен.

Хонконгският Apple Daily съобщи, че Джянг е получил инфаркт и сега е на животоподдържащи системи.

Хонконгският Oriental Daily и Би Би Си цитираха новината на Apple. Очевидец разкри онлайн, че военната болница в Пекин е под тежка охрана, и високопоставени служители на ККП са призовани да се явят в Пекин.

Asia TV съобщи за смъртта на Джянг като извънредни новини, прекъсвайки редовните си вечерни програми на 6 юли. След което продължи да показва новината като движещи се субтитри. Но Пекин не е потвърдил новината.

Репортажът на Asia TV бе публикуван в Интернет. Нетизенът Гуо Баофенг писа: "Според постинг от Хонконг, Asia TV е съобщила в 18:36ч. за смъртта на Джянг. Аз го републикувах на микроблог. Но Sina.com го цензурира, и моят постинг остана само за един час. Мнозина видяха постинга; други блог сайтове трябва да го имат също".

На 6 юли уебсайтът на Shangdong News в Китай обяви траур за Джянг, със снимки. В 20:00ч. същия ден този сайт бе затворен.

Нетизени коментират: "Благодаря на небесата!" "Той умира твърде късно" и "Цялата страна празнува". Много казват, че ще празнуват дори с фишеци.

Чен Джонгхе, бивш ръководител на Китайския демократичен алианс: "Много съм щастлив, трябва да празнуваме. Хубаво е, че това "лошо яйце" е починало. Единствено е жалко, че не бе даден под съд; той е твърде зъл".

В Китай всички уеб търсения, свързани с Джянг Земин са цензурирани, и чувствителните думи включват "сърдечен пристъп", "генерален секретар", Asia TV и "жаба" (т.е. Джянг); думата Джянг (означаваща "река") също е цензурирана.

Уанг Йчао от Caixin Media публикува на микро-блог карикатура на Джянг, но статията му бе изтрита. Wall Street Journal и "Гардиън" съобщиха за цензурата на ККП, свързана с Джянг.

Хонконгското списание Outpost писа, че Джянг е знаел, че не му остава много време и е казал на два пъти, че едно от глупавите неща, които е направил, е да преследва Фалун Гонг.

Чен Джонгхе: "Аз бях задържан през 1999 г. в хотел в Ухан; Там също бяха задържани практикуващи Фалун Гонг, и с тях се отнасяха много по-жестоко. Не им позволяваха да спят и ги държаха заключени цяла нощ. Това е така жестоко, те не трябва да бъдат преследвани. Джянг направи огромна грешка, това е най-голямото му престъпление."

RFI радио съобщи, че репортерът им в Шанхай е научил, че Джянг е сериозно болен и може скоро да почине. Но RFI каза, че състоянието му е стабилно и няма да почине в следващите няколко дни.

Уили Лам, експерт по въпросите за Китай, писа за Джянг Земин в Apple Daily. Лам цитира източник в Пекин, че през април Джянг е казал пред Политбюро, че подкрепя кандидатурата на Уанг Чишан за поста премиер. Джянг е подкрепил също Бо Шилай за първи заместник премиер; Бо в момента насърчава червеното възраждане в Чонгчинг.

Лам заяви, че здравето на Джянг е една от най-големите тайни на ККП. Има признаци, че последователят на Джянг, Зенг Чингхонг, отслабва в своето влияние върху следващия кабинет на ККП.

NTD репортери: Li Yuanhan, Lin Li и Zhu Di

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!