Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Кунг-Фу Панда 2”: „културна инвазия” в Китай?

Анимационният филм „Кунг-Фу Панда 2” продукция на DreamWorks, който излезе на голям екран на 26 май, бе представен и в континентален Китай. Но не всеки го прие. Китайският художник Джао Банди нарече американския филм, който представя духовните ценности на Китай – „културна инвазия” и призова към масов бойкот. Анимацията се явява конкуренция на широко разпространявания пропаганден филм от комунистическият режим „Начало на едно велико възраждане”...

Житейски урок: Шифу (Дъстин Хофман, в дясно) учи По (Джак Блек, в ляво) на ценностите на вътрешния мир, снимка от филма "Кунг-Фу Панда 2". Снимка: DreamWorks Animation

Джао Банди, пекински художник наричан още човека-панда заради честото използване на тематиката панда в работата си. През май месец той помести реклама в изданието „Пекински новости” и „Guangzhou's Southern Metropolis Dail”, призовавайки китайците да бойкотират американският филм „Кунг-Фу Панда 2”.

Джао бе подкрепен от професора от Пекинския университет Кун Синдонг и декана на отдел анимация към Пекинската Киноакадемия Сун Лидзонг. Но въпреки съмишлениците, желанието за бойкот на човека-паяк така и не даде резултат.

Филмът „Кунг-Фу Панда 2” събра приходи от около  52 млн. щ.д. за първите девет дни от представянето си в Китай. Това предполага, че не всички зрители споделят мнението на Джао. Един от китайските зрители, например, в интервю за китайска медия каза: „Няма нужда от бойкот. Това е просто един анимационен филм, който е много далеч от културна инвазия. За нас гледането на този филм беше забавление”.

Припомняме, че първата анимация „Кунг-Фу Панда”, представена през 2008 година, събра 27,8 млн. щ.д. и постави нов рекорд по приходи от анимационен филм в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!