Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени „вкаменени” от танца на какаду

…който ги накарал да преразгледат своето становище за интелигентността на птиците…

Според учени от Института за невро наука в Сан Диего, Калифорния, има животни с чувство за ритъм, но шимпанзетата, кучетата и котките не са сред тях, за разлика от някои папагали, съобщи Yahoo7News.

13-годишният качулат какаду, Сноубол, е YouTube сензация заради своето танцуване под ритмите на изпълнители като Куин и Бек Стрийт Бойс.

„Бях вкаменен. Никога не съм виждал нещо подобно в живота си”, каза за танцуването на Сноубол ръководителят на научната група, д-р Пател.

Сноубол пристъпва и клати глава в унисон с ритъма на музиката, а изследователите използват научни методи за измерване на синхронизацията. Така те разбират, че танцуването на Сноубол е свързано с музикален такт.

„Установихме, че ако музиката се забърза или забави за по-дълъг период от време, той нагласява темпото на танца да е в синхрон са такта”, каза д-р Пател.

След като изследват стотици други видове птици, учените откриват, че човекът не е единственото същество с чувство за такт.

Съгласно резултатите от тяхното изследване, 14 вида папагали и един вид слонове имат способността да се движат в такт с музиката.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!