Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: "Умната" слушалка на Уен в Германия

Премиерът Уен Джябао приключи европейската си обиколка. Той изнесе лекция в Англия и според нетизени е важно да се видят действия, а не само думи. На търговската среща Германия-Китай слушалката на Уен отказа по времето, когато канцлерът Ангела Меркел спомена за чувствителни теми. Това накара медиите да коментират по въпроса.

Уен говори пред Британското кралско общество на 27 юни относно постиженията на Китай в реформите и за бъдещето. По думите му Китай е изправен пред жестока корупция, неравенство и други проблеми, които вредят на интересите на народа. За да ги разреши, Китай трябва да насърчава политическа реформа и законово управление.

Цой Ю-чеонг от демократичния алианс в Хонконг посочи, че ключът е в действията, а не в думите. Китайският режим в действителност нарушава собствените си обещания към световната общност. Цой Ю-чеонг: "Китайският режим не полага усилия в областта на човешките права и демокрацията, а строго контролира китайския народ в много аспекти и по много начини; арестите на активисти за права и адвокати, като този на Ай Уейуей, нарушават китайския закон."

Блогърът Hellohung заяви, че като премиер Уен би трябвало да насърчава демокрацията и законовото управление. Хората не могат да чакат и Уен би трябвало да действа сега. Постингът призовава Уен да действа сега, дори и с думи – това би било по-добре, отколкото да не прави нищо.

На търговската среща с Германия на 28 юни канцлерът Меркел спомена Ай Уейуей и Ху Джия, призовавайки Китай да подобри правните си процедури и работните условия за чуждестранни репортери. Слушалката на Уен внезапно се повреди и преводът не бе ясно предаден. Германските медии нарекоха това "умна" слушалка.

Според Deutsche Welle инцидентът е символичен. Уен е посещавал Германия 5 пъти и всеки път при споменаването на чувствителни теми като свободата, той е бил доста невъзприемчив.

На пресконференция след търговското съглашение немски репортер вдигна нагоре златна котка с думите, че това е подарък за Уен по повод изгодното споразумение. Той изрази протест срещу фокусирането на двете държави върху икономиката, пренебрегвайки проблемите с човешките права. Отвън протестиращи се струпаха срещу Уен с призиви за човешки права и свобода за Тибет.

Нетизенът Дитер Енгел коментира: "Високопарните думи ще бъдат отнесени от вятъра. Всичко е само думи, без действителни факти."

Нетизенът chinaocean посочва, че Уен Джябао обещава демокрация, законово управление и справедливост за Китай. "Надявам се да не отнеме 10 000 години да стигнем дотам."

В Китай думите "Уен Джябао" станаха чувствителни думи в мрежата. Репортер на RFA потърси "Уен Джябао" в микроблога Sina и на екрана се изписа: "Резултатите не се показват съобразно правилата и наредбите."

NTD репортери Huang Lida, Lin Ping и Zhu Di

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!