Още за: Кокосовия орех

Местните жители наричат палмата на кокосовия орех "Дърво на живота". И не без основание – от нея могат да се произведат над 100 вида продукта. Но нейното най-голямо богатство си остава маслото от кокосовия й орех. То притежава редица полезни качества, между които засилване на имунната система...

Обитаваща районите между Екватора и 20 градуса северна и южна ширина, кокосовата палма (Cocos nucifera L.) се отглежда

Кокосовата палма (Cocos nucifera L.), от която местните жители могат да извличат над 100 вида продукта. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия) Разнообразието в цвят, големина и форма на различните сортове кокосови орехи. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Кокосовата палма (Cocos nucifera L.), от която местните жители могат да извличат над 100 вида продукта. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия) Разнообразието в цвят, големина и форма на различните сортове кокосови орехи. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)

като култура в около 90 от 167-те страни на тропика. Нейният главен продукт е ядката на кокосовия орех, но от кокосовата палма могат да се произведат и кокосови сок, млеко, масло, захар, алкохолни напитки, козметика, кухненски прибори и съдове, лични принадлежности, мебели и много, много други, над 100 хранителни и нехранителни продукти.

Кокосови орехи на палмата. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Кокосови орехи на палмата. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Необичайно голям кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Необичайно голям кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Продаване на пресен кокосов сок във Виетнам. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Продаване на пресен кокосов сок във Виетнам. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)

Добре документирани данни показват, че употребата на палмата е ставало векове наред. За нейното използване свидетелства плоча от 8-ми век, на която са гравирани думите на индонезийския цар Джаянаса: "Всички дървета, които ще бъдат засадени в този парк - кокосови, арекови, захарни и сагови палми - техните плодове да бъдат използвани от хората.". Според литературно доказателство в Шри Ланка приблизително по същото време цар Агабодхи също е създавал кокосови градини.

Сувенири от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Сувенири от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Домакински принадлежности от кокосова палма. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Домакински принадлежности от кокосова палма. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Домакински принадлежности от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Домакински принадлежности от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Саксия от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Саксия от кокосов орех. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)

Кокосовата палма може да живее над 100 години и да достигне височина 40 метра. За разлика от другите дървесни видове, тя има една-единствена вегетативна пъпка до края на живота си, която е най-важната й част, тъй като ако тя умре, цялото дърво умира. Стеблото на палмата е неразклонено и от него директно излизат листата, които могат да достигнат на дължина до 7m. Семето на палмата - кокосовият орех – е второто по големина в растителното царство и може да достигне на тегло до 4кг. 

Независимо от първоначалното впечатление, кокосовите палми не са еднакви. Въз основа на дължината на тяхното стъбло те се делят на две главни групи: ‘дългуни’ – с височина  10-40m, и ‘джуджета’ (мутация на ‘дългуните’) - високи 2 до 10м, като също така има и междинни хибриди.

Отглеждането на кокосовата палма е основният поминък на местното население в продължение на хиляди години. Колониалните сили са тези, които разпространяват кокосовия орех и неговите продукти на световните пазари, както и тези, които въвеждат плантационното обработване на земята в районите където той се отглежда.

Използвано основно за производството на маргарин и сапун, уникалното кокосово масло става особено популярно на Запад в зората на 19-и век, като търсенето му расте така бързо, че колонизаторите трябва непрекъснато да разширяват кокосовите си плантации в страните на тропическите райони (Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Фиджи и Филипините), за да задоволяват търсенето на пазара.

Но въпреки това, в годините след Втората Световна Война предлагането на кокосови продукти е все още недостатъчно, като високото търсене поддържа цените им по-високи от тези на другите растителни масла. Този дисбаланс на цените поставя началото на упадъка на кокосовата промишленост.

Търговците на евтини и синтетични масла използуват тази инертност за да разгърнат негативна кампания срещу кокосовото масло, и да насърчат отглеждането на местни (САЩ) маслодобивни култури, като соя, слънчоглед и репица. Те субсидират проучване, което да покаже, че мазнините на кокосовия орех са вредни за човешкото здраве.

За да се потвърди тази хипотеза в проучването, преди тестването суровото кокосово масло бива умишлено превърнато в хидрирано кокосово масло. В мазнините на хидрираното кокосово масло липсват важни мастни киселини, недостигът на които причинява повишаване на холестерина и на атеросклеротичните индекси. Информацията за този ефект на кокосовото масло бива широко разпространена сред потребителите. Същият е ефектът обаче и от хидрираните мазнини на соята, памука и царевицата, но тази част от проучването бива скрита от консуматора.  

В резултат на това кампанията срещу кокосовото масло завършва с успех и консумацията на кокосовото масло на Запад значително спада. Идеята за консумиране на евтини и полезни мазнини е прегърната от всички, и най-вече от веригите за бързо хранене.  

Но само няколко десетилетия на консумация на „здравословни” ненаситени мазнини, здравето на населението в големите индустриални страни, като САЩ, не само доказва обратното, но довежда до безпрецедентна епидемия на затлъстяване с рекордни сърдечносъдови и метаболитни заболявания.

Кокосовото масло обаче започва да възвръща своята репутация. Неговият асортимент се разнообразява с редица нови продукти, като например така модерното напоследък сурово кокосово масло (извлечено със студено пресоване), различните екзотични десертни деликатеси, и дори произведеното от него био-гориво.

Освен това хората стават все по осведомени относно консумацията на мазнини, като вече съществува нова концепция за мазнините в диетата. Независимо работещи учени откриха уникални и полезни свойства на кокосовото масло, като:

Кокосовият орех като цяло не отстъпва по полезност на своето масло. Освен уникалната лауринова киселина, ядката на кокосовия орех съдържа витамините B и C, желязо, други важни за организма мастни киселини, и има много високо фиброзно съдържание, полезно за добрата перисталтика на стомашно-чревния тракт.

За разлика от мазнините на други семена, уникалната химическа структура на кокосовото масло го прави по-лесно смилаемо от другите мазнини с дълго-верижни мастни киселини. Мазнините на кокосовия орех не се складират като телесни резерви, а се изгарят веднага за да се покрие непосредствената нужда на организма от енергия. Сравнено с други мазнини, това бързо и лесно усвояване подлага на по-малък стрес органи като панкреаса, черния дроб и храносмилателната система. Противоположно на предишните твърдения, кокосовият орех всъщност ускорява метаболизма, карайки тялото да изгаря повече калории на ден, понижавайки холестерина и намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания.

Разнообразната употреба на кокосовия орех. (Снимката е любезно предоставена от Д-р Йоханес Самосир, Индонезия)
Разнообразната употреба на кокосовия орех. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)

В хилядолетната история на хранене с продукти от кокосовия орех са създадени много рецепти за неговото използване. Като например рецептата за кюфтета с кокосов орех: към 1/2 кг кайма (говежда) се прибавят 2 чаши кокосови стърготини, 1 яйце, 2 с.л. счукан чесън, 1 с.л. джинджифил,1/2 стрък джоджен, 1 с.л. сол. Смесват се добре и се правят на кюфтета, които се пържат или пекат. Сервират се със салата от пресни краставици.

А екзотична напитка може да се направи бързо и лесно с 1 чаша кокосово млеко, 1 чаша кубчета от ананас и 1/2 чаша кокосови стърготини (за предпочитане пресни). Всичко се смесва добре с електрически миксер, като този тропичен коктейл е особено освежителен ако към него се прибавят и 1-2 чаши лед.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!