Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Helena Zhu (Epoch Times)

Пропаганден филм вдъхновява китайската младеж да "отхвърли диктатурата"

Пропаганден филм с очаквания за чупещ рекорди касов хит започва да изглежда като фиаско с антипропаганден замисъл. Вместо да насърчи отдадеността към Китайската комунистическа партия (ККП), която възхвалява, филмът вдъхновява зрители от публиката да се оттеглят от партията.

В епичната продукция „Началото на едно велико възраждане“ (Beginning of the Great Revival), създадена в чест на 90-тата годишнина на партията, участват 108 китайски кинозвезди. Филмът е заснет в седем града в Китай, Франция и Русия.

Премиерата му бе преди седмица в почти всеки един киносалон в Китай, а от 24 юни се излъчва и в 10 града в САЩ и Канада.

 „Политическа мисия“

Уреждането на билети за филма се е превърнало в „политическа мисия“ за работодателите. За да задоволят властите, компании изкупуват билетите за цели киносалони, така че служителите им и техните семейства да гледат филма безплатно. Закупуването на билет от отделен човек се е превърнало в рядкост.

Китайският потребител на Sina Weibo (китайския еквивалент на Twitter) Vest of a Nostalgic Fish коментира, че си е купил билет за филма, и отбелязва, че трябва да е „изкопаемо в този свят“, за да се подложи доброволно на промиване на мозъка.

Друг нетизен на име Muyee Bean, който не успял да отиде да гледа филма, разказва, че не могъл да намери дори един човек, на когото да даде билета. Негова колежка опитала да го даде на своя роднина, която обаче отказала с въпроса: „Кой все още иска комунистическо обучение в наши дни?“

Лоши отзиви

Има причина за това, че билетите за „Началото на едно велико възраждане“ дори не могат да бъдат подарени.

В рейтингите, включващи зрители извън Китай, 915 гласували са оценили филма на 1,8 от 10 в IMDB – рейтинг извън контрола на ККП. В китайскоезичната система за рейтинги на филми Douban.com касовата продукция имаше поносима оценка – до премиерата на филма на 15 юни.

След това отрицателните оценки започват да валят една през друга, като приблизително 60% от гласувалите дават една звезда и така цялостния рейтинг пада до 4,8 от 10. Преди обаче мнозина да могат да видят рейтингите на филма, от сайта изключват системата за оценки, като така „Началото на едно велико възраждане“ става просто филм без рейтинг на фона на „Кунг Фу Панда 2“ с оценка 8,4 и „Карибски пирати“ с 7,4.

Запознаване с историята на ККП

Мениджърът на China Film Group, Джянг Дефу (Jiang Defu) заяви в китайския таблоид Global Times, че целта е младата аудитория, като родените след 80-те и 90-те години, да гледат филма, да научат историята на Китай и да се запознаят с великата революция.

Филмът започва с предисторията на ККП, представяйки революцията от 1911 г., която отнема властта то династията Чин, и Движението от 4-ти май осем години по-късно. След това продукцията обрисува основаването на ККП през 1921 г. и последвалото й сваляне от власт на „еднопартийната диктатура“ на Куоминтан.

Според някои зрители третирането на историята във филма има неумишлени последствия.

Проф. Хе Бинг, зам.-декан в престижния Китайски университет по политически науки и право, се обърна към студентите си с послание, което обичайно не би се чуло в комунистическата образователна система.

„Това е много абсурдна ера: насърчавани сте да пеете революционни песни, но не сте насърчавани да се бунтувате; поощрявани сте да гледате „Началото на едно велико възраждане“, но не сте насърчавани да основете своя партия“, каза той в речта си на церемония по дипломиране в Пекин.

След гледане на трейлъра Twitter потребителят @Fox_Tang, първоначално противник на филма, е на мнение, че всички млади хора в Китай трябва да гледат този филм, за да видят какво е борба с корупцията и деспотизма, как се провеждат демонстрации и как се сваля диктатура.

Китайският дисидент Джоу Ютян (Zhou Yutian), който е лежал в затвори на ККП неколкократно и сега живее в САЩ, коментира в телефонно интервю:

„Въпреки че ККП полага много усилия да изглежда добре, усилията й няма да оформят нейното бъдеще. Колко дълго ще оцелее ККП? В днешно време конфликтите и недоволството в Китай са достигнали връхната си точка. Не е далеч денят, в който Жасминовата революция ще започне в Китай“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!