Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Това нещо, наречено ККП"

Според People's Daily, "устата" на ККП (Китайската комунистическа партия), повечето студенти искат да се присъединят към ККП. Експерти зад граница критикуват неверния репортаж. Студентите в Китай твърдят, че се присъединяват към ККП само за да получат правителствена работа, а не заради вяра в нея.

Управляващата над 60 г. комунистическа партия води Китай към сериозна криза. Инфлацията расте, корупцията процъфтява, избухват големи протести. ККП харчи повече за стабилност, отколкото за военизиране.

People's Daily съобщи за проучване сред 25 000 студенти в 15 провинции, според което 79,2% желаят да се присъединят към ККП, а 89,6% са оптимистични относно управлението й.

Според Сун Гуангуен, пенсиониран професор от Шандонг, резултатите от проучването не са верни.

Сун: "Проучването бе проведено от Министерството на образованието. Студентите знаят, че то е официално и отговорите им ще бъдат известни на колежа, както и на политическите им преподаватели. Така че казват само положителни неща. Това е измама."

People's Daily цитира организационните данни на ККП, показващи 2,97 млн. нови членове през 2009 г., от които 1,18 млн. – студенти. Според изданието студентите са били привлечени от марксизма.

Току-що присъединил се към ККП студент първа година заяви по радио VOA, че не вярва в марксизма.

Студент: "Всички около мен виждат, че ККП е единствената партия и тя управлява. Да намерят работа, да издържат тестовете за държавните служби – всички могат да спечелят от присъединяването си към това нещо, наречено ККП. Не се замислих много, когато се присъединявах. Това е просто практично, така че да мога да намеря добра работа."

По-рано социалният министър Ин Уеймин заяви на двете събрания на ККП, че тази година 14 млн. студенти се нуждаят от работа. Работните места са недостатъчни и държавните служби са най-търсените.

Проф. Сун заяви, че комунизмът в Китай е отживелица. ККП използва държавните служби да примамва студентите, за да нямат представа за основните ценности. Младото поколение е материалистично и е готово да замени душите си за пари и власт.

Сун: "Това оказва лошо влияние върху студентите. Те не харесват ККП, но лъжат, за да намерят работа. Политиката на ККП покварява тези студенти и ефектът върху обществото също е значителен."

Докато ККП съблазнява студенти да се присъединят към нея, един документ относно истинската й природа, "Девет коментара за комунистическата партия", се разпространява обширно на територията на университетите. Много студенти използват софтуер, за да избегнат блокадата на ККП и да се оттеглят от партията на задграничния уебсайт.

Студент от Чончинг: "Партийният комитет на нашия колеж работи за ККП. Те настояват да не четем "Деветте коментара". Но мнозина са ги чели; аз ги прочетох и се оттеглих от ККП. Посъветвах и двама колеги да направят същото."

Някои не приемат партийното членство сериозно. Те се присъединяват към ККП заради практическите ползи, а мнозина не плащат членските си вноски.

Янг Жингдуан, лекар и психиатър: "Когато се присъедините към партийните организации, вие се заклевате да посветите живота си на тях. Когато ККП рухне или отиде в ада, вие сте въвлечен като неин член. Така че оттеглянето от партията не е нещо повърхностно, защото небесата гледат. Има смисъл от това, дори ако се оттеглите от ККП чрез псевдоним."

На задграничния сайт за оттегляне от ККП (Tuidang) 97 млн. китайци са напуснали комунистическата партия, Младежката лига и Младите пионери. Ий Ронг от световния Tuidang център заяви, че китайският народ изоставя ККП. Тя се надява още хора да се включат в това духовно пробуждане.

NTD репортери Li Yun и Li Yuanhan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!