Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er & Gary Pansey (Epoch Times)

Протести в шест китайски провинции насилствено потушени

Граждански размирици и широкомащабни протести избухнаха в Китай през този месец. Въпреки информационното затъмнение и стриктно прилаганата от Китайската комунистическа партия (ККП) Интернет-цензура, информацията се е разпространила чрез социалните мрежи.

Причините за тези протести датират от много време – вероятно от изказването на Денг Сяопинг (Deng Xiaoping), че няма значение дали котката е бяла или черна, докато хваща мишки. Проблемът обаче е, че котките са червени, което не оставя възможност на обикновените хора да получат справедливост в случаи на чиновнически злоупотреби с властта. Липсата на други пътища води до масови протести и насилствени изблици на гняв по улиците срещу чиновничеството.

Полицаи разпръскват със сила протестиращи тълпи в Нанинг, провинция Гуангши. (Публикувано в личен блог).

През този месец засега безредици е имало в шест китайски провинции: Хенан (Henan), Гуанджоу (Guangzhou), Гуангши (Guangxi), Джежянг (Zhejiang), Хубей (Hubei) и Вътрешна Монголия. И докато поводите за протестите варират, сега режимът е свидетел на дълго натрупваните  недоволство и напрежение, изригващи из цялата страна.

Хиляди гневни жители са обградили газ станция в Тайджоу (Taizhou), провинция Джежянг, съобщи радио Free Asia. Те са настоявали за документацията по изплащана през последните девет години компенсация на бивш ръководител на местното селско правителство. Жителите на селото подозирали, че компенсациите може да са били присвоявани от бившия ръководител и комитета на ККП. Когато настояли за разследване, единственият отговор на местните власти бил да арестува протестиращите.

Събралата се на газ станцията тълпа, съставена предимно от възрастни хора, е била насилствено разпръсната следобеда на 15 юни от полицаи с палки. Десетина души са арестувани, включително ръководител на селото и други демократично избрани представители. Размириците в Тайджоу не са потушени до 16 юни, когато пристигат полицейски подкрепления и е въведено военно положение, според хонконгския Информационен център за човешки права и демокрация.

Новини за протестите от 29 април в гр. Нанинг също пробиха Интернет-блокадата. Причината за тамошните размирици е намерението на местните власти да разрушат всички фабрики и складове за стоки в селото, което би довело до загуби за селяните от порядъка на милиарди юани. В резултат на това хиляди излизат по улиците на Санджинг (Sanjing).

Местен жител информира Epoch Times, че при пристигането си въоръжената полиция е разпръсквала тълпите със сълзотворен газ и е използвала електрически палки, за да бие невъоръжените фермери. Той определя гледката на разбитите от полицията автомобили, побоищата над протестантите и масовите арести като „ужасяваща“.

На 12 юни 400 жители на Дженгджоу, Хенан, незадоволени от предложената им компенсация за принудителни отнемания на недвижимо имущество, протестираха по улиците, съобщава Apple Daily. Срещу тях излизат над 1000 полицаи и в резултат се стига до кървави сблъсъци. Някои жители на селото са заявили, че при липса на приемливо решение ще направят опит за групово самоубийство.

Полицаи разпръскват със сила протестиращи тълпи в Нанинг, провинция Гуангши. (Публикувано в личен блог).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!