Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Pansey и Veronica Wong (Epoch Times)

Китай разгневен от опит за цензуриране на репортаж за безопасност на храните

Неотдавнашни коментари на китайското Министерство на здравеопазването, издаващи намерението му да взима на прицел репортери чрез черен списък, разгневиха китайското общество. Черният списък привидно ще „ограничава определени медии, които умишлено подвеждат обществеността“, но според наблюдатели единствените, които успешно са разобличили проблемите с хранителната безопасност, са независимите медии ,а не министерството.

На 13 юни говорителят на министерството, Мао Чунан (Mao Qunan), заяви по време на пресконференция под наслов „Науката на хранителните добавки“ необходимостта от засилване надзора над комуникационните методи и създаване на черен списък за определени репортери.

Много китайски бебета пострадаха от вредния меламин в млякото на прах. (фотоархив Epoch Times)

По думите му повечето проблеми на Китай с безопасността на храните са вследствие на бактериална зараза и преекспонирането на проблемите с добавките (като меламина, причинил бъбречни камъни при бебета) ще създаде неоснователни пристрастия и объркване.

Арогантно узурпиране на правомощия

Според пекинския адвокат г-н Лий Министерството на здравеопазването няма правомощията да отправя подобни изисквания към медиите – то има законово постановеното задължение да приеме медийния надзор.

Той отбелязва също, че понастоящем Министерството на здравеопазването е отговорно за всички проблеми с безопасността на храните, като би трябвало поне да предоставя официални изявления относно вредните ефекти, предимствата и недостатъците на хранителните добавки върху човешкото тяло.

Основателят на „Дом за бебета с бъбречни камъни“ (Home for Kidney Stone Babies), Джао Лянхай (Zhao Lianhai) е на мнение, че служител на Министерството на здравеопазването, който прави подобно изявление, съучастничи на престъпниците и подпомага арогантните им и опасни действия.

Джао е разбрал от първа ръка колко е трудно за обикновените китайци да отстояват правата си и да получат компенсации за вредни хранителни добавки – синът му е потърпевш от подправено мляко на прах.

Вестта за този гаф предизвика обширни дискусии сред блогъри и други нетизени, всички от които критикуваха Министерството на здравеопазването.

Един от коментиращите в мрежата изтъква, че няма нито един случай, в който проблем с опасен хранителен продукт да е бил установен от министерството – то винаги започва разследване под натиска на обществото, което е узнало за това от медиите.

Друг нетизен предлага изготвяне на черен списък за болници и лекари с лошо отношение, изключително ниски медицински стандарти и нелепо високи такси.

Според адвокат Лий Министерството на здравеопазването не е подлагало на анализ собствените си провали и просто заплашва медиите, за да отвлича вниманието от реалния виновник.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!