Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нет кухня: Портокалов кейк с маково семе

Много цивилизации са използвали маковото семе (напр. Минойската, зародила се на о. Крит ок. 3000 г. пр.Хр.), като народна медицина за спокоен сън, плодовитост и благополучие, а според някои дори и за придобиване на магически способности като невидимост…


Днес в някои страни на арабския свят и в Сингапур маковото семе е забранено, и в Обединените арабски емирства например няколко намерени семенца от маково семе в дрехите на пътника може да му костват свободата. В други страни обаче, като Индия, Иран и Турция то се счита за много хранително и полезно, поради което дори се препоръча за бременни жени и млади майки.

На стария континент маковото семе присъства в много кухни, като австрийската, немската, чешката, полската, унгарската, румънската и руската, и то най-вече в десертни рецепти.

В Австралия маковото семе се използва за поръсване на франзели и други европейски хлябове, както и в десерти, като например портокаловия кейк с маково семе, който макар на места да се счита за ретрограден, си остава безспорен екзотичен акомпанимент на следобедната чаша чай или кафе.

Портокалов кейк с маково семе

Портокалов кейк с маково семе

Продукти

2 ч.ч. самонадигащо се брашно (смесено с бакпулвер)
1/3 ч.ч. бадемово брашно (смлени бадеми)
1/3 ч.ч. макови семена
150 г. масло
1 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. сладко от портокал, лимон или кайсии
2-3 ч.л. ситно настъргана кора портокал (1 портокал)
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок (1 портокал)
3 яйца

За глазурата:

1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/4 ч.ч. пудра захар
20 г. масло
2-3 ч.л. ситно настъргана кора портокал (1 портокал)

Приготвяне

1. Включваме фурната да се загрее до умерена температура (180С). Подмазваме 20см-ова кръгла форма за кейк с разтопено масло или олио и подлагаме хартия за печене. Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме бадемовото брашно и маковото семе. Правим кладенче в средата.

2. Поставяме маслото, захарта, сладкото, портокаловата кора и сока в тенджерка. Бъркаме на слаб огън докато маслото се разтопи и сместа стане хомогинна. След това постепенно изсипваме маслената смес в брашното, след което добавяме яйцата, бъркайки сместа докато всичко се смеси добре.

3. Изсипваме сместа в подготвената форма за кейк и печем 40-50 минути, или докато пробната пръчица излезе чиста когато се постави в центъра на кейка. Кейкът се оставя да стои поне 15 минути във формата, преди да се обърне върху скарата да изстине.

4. Докато кейкът се пече поставяме продуктите за глазурата в тенджерка на умерен котлон и разбъркваме докато захарта се разтвори и маслото се стопи. Засилваме котлона и варим около 2 минути, бъркайки. Докато кейкът е още топъл пробиваме дупчици в горната му част и изсипваме горещия сироп. Сервираме кейка топъл или студен. Добър апетит!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!