Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Александра СИБИРЯКОВА

Китай: Канцероген в хранителни продукти

Според доклад на китайското държавно управление по качествен контрол на хранителните продукти, в седем вида храни е открит канцерогена DEHP, забранен за използване в хранително вкусовата промишленост.

Опасният за здравето пластификатор DEHP (диетилхексилфталат) е открит в хранителната добавка с аромат на гуава, произведена от фирма Guangzhou Meiyi Flavors & Flagrances, османтус (есенция за чай), бадемовата есенция на фирма „Исян” от град Ханджоу, провинция Джедзян, зелен чай на прах и хранителни масла произведени от фирма Jiangmen Gaudy's Food, и маята за хляб на фирма Jiangmen Jhan Wang Food.


Химически добавки, правещи китайските продукти ароматни и привлекателни. Снимка: bbs.zhongsou.com

В последната година в Китай не утихва скандалът около млякото с меламин, оризът съдържащ тежки метали, свинското месо и др. продукти. Въпреки многомилионните глоби и няколкото присъди, продължават да се появяват опасни продукти и асортиментът им става все по-голям.

Пластификаторът DEHP, използван в направата на различни видове пластмасови изделия, е признат за опасен канцероген, който оказва лошо влияние върху хормоните в човешкия организъм.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!