Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: "Червено куче" - неестествен живот

Всеки знае за неестествената смърт, но малцина обръщат внимание на "неестествения живот". Австралийската авторка Чи Жяджен представя идеята за неестествения живот и я обяснява с болезнения си житейски опит.

В книгата си "Червено куче" тя описва агонизиращия си живот в Чончинг, Китай, след като е била изпратена в трудов лагер заради "контрареволюционерство".

Чи Жяджен: "Веднъж насън видях човек, дерящ кожата на живо бяло куче. Кръвта превърна кучето в червена топка месо, цялото му тяло трепереше от болка със сълзи в очите. След като се събудих, се замислих за него и почувствах, че аз бях това червено куче, защото не умрях – продължих да живея."

Чи Жяджен е родена през 1941 г. След като завършва гимназия през 1961 г., тя мечтае да стане китайската "мадам Кюри". Дава кръв за пари и продава ценния часовник на майка си. На два пъти отива в Гуангджоу в опит да замине в чужбина. Чи Жяджен и баща й са обявени за "контрареволюционери" и наказани за предателство.

Хората, описани в "Червено куче", водят неестествен живот. "Бяхме потискани и съдени по политически причини. Режимът използваше държавната власт, за да принуди човек да живее неестествен живот."

През 1971 г. Чи е освободена, но не си връща свободата. Чувства се все едно е попаднала в по-голям затвор. Чи е лишена от всякакви права и губи достойнството си на човешко същество. По думите й животът й става по-труден, по-сложен и болезнен, отколкото в затвора.

Според нея фактът, че Китайската комунистическа партия (ККП) е причинила 80 млн. "неестествени смърти", е ужасно престъпление, което трябва да бъде привлечено под отговорност. Но онези, които са били преследвани, но не са загинали, също изискват внимание.

Тя каза, че неестественият живот е друго отвратително престъпление на ККП. То не може да се пренебрегва, защото тези хора са все още живи. Броят им далеч надхвърля 80 млн. души. За всеки един човек, живеещ неестествен живот, тези близо до него също ще страдат от неестествено съществуване.

Това "неестествено съществуване" отекна сред хората в Китай и извън страната. Мнозина започнаха да разсъждават върху неестествения живот на китайския народ.

Китайският дисидент и експерт Жяо Гуобяо: "Неестественият живот е много важна концепция, която реалистично и точно отразява живота на хората в Китай." Той смята, че много малко китайци не живеят неестествен живот. "По време на Големия скок напред 30 млн. умряха от глад, но тези, които живяха неестествено, бяха над 8-10 пъти повече от този брой. По време на Културната революция 20 млн. загинаха и всеки китаец живееше неестествен живот."

По думите му в момента има милиони жалбоподатели, десетки милиони практикуващи Фалун Гонг, десетки милиони нелегални християни, стотици милиони мигриращи работници, всички от които живеещи неестествено; изгнаници зад граница, "Тянанмънски майки", Лиу Шяобо, Гао Джишенг, Чен Гуанченг, Ху Жия, Фенг Дженгху и Шяо Чяо – никой от тях не води естествен живот.

Австралийският писател Ах Муче заяви, че по отношение на време вече поколения китайци живеят неестествен живот. По отношение на място, много китайци зад граница, като него, водят неестествен живот доста дълго.

Някои коментираха и че под натиска на ККП китайците водят неестествен живот, но с толкова тясната сегашна връзка на Китай със света, те може и да не са единствените, които живеят неестествено.

NTD репортери Liang Zhen , Zhou Yulin и Xue Li.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!