Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ и Тайван с призив към Пекин относно "Тянанмън"

На 22-рата годишнина от кръвопролитията на 4 юни се провеждат чествания по цял свят, докато Пекин затяга репресиите над дисидентите. Държавният департамент на САЩ и тайванският президент, Ма Индзю, призоваха Китай да освободи затворените дисиденти, да уважава човешките права и да реабилитира кръвопролитията на "Тянанмън".

На 4 юни тежко въоръжена полиция, агенти на обществена сигурност и цивилни полицаи обградиха пл. "Тянанмън". Туристите бяха подложени на стриктна проверка за сигурност и разпити преди да излязат на площада.

Четирима творци от Сонгджуанг бяха арестувани от полицията за чествания на "6.4" на пл. "Тянанмън", а десетки шанхайски петиционери – задържани заради направени от тях снимки.

Членки на "Тянанмънски майки" влязоха в конфликт с много цивилни полицаи на пекинското гробище Уанан. 500 петиционери бяха отведени от полицията на пекинската Южна ЖП гара преди годишнината.

Бао Тонг, бивш секретар на Джао Зиянг, и съпругата му бяха отведени от полицията "на обиколка". Бившият генерал Шу Чиншян, известен с отказа си да изпрати взвода си в Пекин, изчезна за 22 години и се появи публично по-рано тази година, като изчезна отново преди 4 юни.

Чувствителните думи като "1989" и "6.4" са цензурирани. No. 4 "Jasmine" walking notice was released на 4 юни. Балон с надпис "Долу ККП! Стани, народе" се появи в небето на Ченгду, Сичуан.

Дисиденти стартираха гладна стачка или се облякоха в бяло за траурните чествания на годишнината. Сред тях бяха Джоу Дуо, Сун Уенгуан и Чин Йонгмин.

Чин Йонгмин, осъден на 22 години затвор, бе освободен миналата година. Около дома му на 4 юни имаше 20 полицаи.

Чин: "Мисля, че днес Китай се намира в нова повратна точка. Преди 22 години природата на ККП бе напълно разобличена. Днес режимът е изправен пред историческа присъда."

На 3 юни Държавният департамент на САЩ издаде изявление, призоваващо Пекин да освободи жертвите от кръвопролитията на 4 юни, да спре тормоза над демонстрантите и семействата на жертвите, да защитава човешките права и да освободи всички задържани дисиденти и адвокати.

Бившият говорител на Камарата, Нанси Пелоси, отдаде почит на протестантите от 4 юни. Старшият конгресмен Крис Смит призова Пекин да разкрие къде е Гао Джишенг.

Тайванският президент Ма Индзю направи публично изявление, като разкритикува забавянето на реабилитирането на инцидента "6.4" и призова Китай за политическа реформа и освобождаване на Ай Уейуей.

Бившият тянанмънски лидер Уанг Дан: "Тонът на тазгодишните изявления на президента Ма е по-силен от преди." Уанг се надява президент Ма да изпълни обещанията си по време на обмена ККП-КМТ.

Вечерта на 4 юни бе проведено бдение със свещи на Площада на свободата в Тайпей, което привлече към 1000 души. Това е най-голямото възпоменателно честване на 4 юни в Тайван в последно време. Уанг присъства на бдението със свещи и държа реч.

На 4 юни Хонконгският алианс (ХКА) проведе бдение със свещи във Виктория парк, както обикновено. Темата: "Не забравяйте 22-та годишнина от 4 юни и 100-та годишнина от Революцията през 1911 г." Около 150 000 души присъстваха на бдението. Много от тях бяха дошли от континентален Китай.

Председателят на ХКА, Лий Чеюкян: "(ККП) превръща следващото поколение в поддръжници на диктатурата с промити мозъци. Бъдещите битки ще бъдат между паметта и забвението, между истината и липсата на информация, между диктатурата и демокрацията. Алиансът ще се бори до край."

Както писа германският "Daily", политическият климат на Китай никога не е бил толкова близо до този от 4 юни 1989 г. Един ден ККП ще се признае за "виновна" за кръвопролитията на 4 юни. Всеки изживял времето си режим рано или късно ще бъде свален.

NTD репортери Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!