Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Ли На не благодари на партията

29-годишната Ли На спечели купата на French Open, привличайки голямо медийно внимание. Китайските медии я нарекоха предприемач, но Ли не благодари на партията, а каза, че това е денят, в който мечтите й са се сбъднали. Вниманието на света бе насочено към китайската държавна спортна система...

На 4 юни Ли На победи шампионката, Франческа Скиавоне, с 6-4 и 7-6, ставайки първият азиатски тенисист, спечелил "Големия шлем".

АП, АФП, Ню Йорк Таймс и други световни медии съобщиха за успеха на Ли. Си Ен Ен сложи новината на първа страница.

Според Wall Street Journal (WSJ) 166 милиона в Китай са гледали срещата.

Китайските власти са развълнувани за успеха на Ли и държавните медии хвалят Ли.

Централната китайска телевизия (CCTV) излъчи 3-минутен репортаж за Ли На. People's Daily посвети на нея първа страница. Шинхуа каза, че това е най-добрият пиар за Китай. Членът на китайското Политбюро, Лиу Yandong, поздрави Ли от името на китайското Бюро по спорта.

Нетизени отбелязаха реакцията на Ли На. Тя не благодари на партията, но благодари на спонсорите, организаторите, децата събиращи топки, и на своя екип. Когато хората казваха, че "Това е победа за Китай", Ли признаваше, че сама не би изнесла тежестта, твърдейки, че това е денят, в който се е сбъднала мечтата й.

Джоу Янг, златен медалист от Зимните олимпийски игри, си навлече беда, като благодари само на родителите си, но не благодари на страната си.

За разлика от много спортисти, Ли критикува китайската спортна система, след едно десетилетие на борба с нея. Ли се противопостави на отнемането на паричните награди на спортистите от страна на държавата. Успехът на Ли провокира дискусия за спортната система на Китай.

Лиу Фейюе от уебсайта Livelihood Watch: "За да спечелят слава за страната, те трябва да служат управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). Системата взима спортистите като деца и ги кара да не учат нищо друго, освен спорт. Това е вредно. Ли На напусна китайската държавна спортна система, поради проблеми с нея, с нейното обучение. Това е удар върху властите."

China Youth съобщи, че Ли се е отделила от държавния спорт през 2004 г., и не е присъствала на Олимпиадата в Атина. След Олимпийските игри през 2008, Китай разреши на спортистите да "летят соло" и Ли излетя бързо, подобрявайки рекордите си като "риба във вода".

Джоу Шугуанг, китайски журналист: "Много спортисти напуснаха спортната система на Китай. Ли На движи сама кариерата си и спечели титлата с усилията на своя отбор. Комерсиализацията дава на Ли повече свобода, което позволява да се видят ограниченията на китайската спортна система в момента."

Apple Daily коментира, че славата на Ли На се дължи на популярността на спорта и на нейната харизма. Помага също така и това, че Ли е напуснала контролираната от държавата система и политическите интриги; безсмислено е да се политизират нейните действия. Става все по често явление спортисти да отказват "любовта на партията", след като спечелят медали.

На Азиатските игри в Доха през 2006 г., Сун Джифанг от Бюрото по спорта в Китай разкритикува Ли На за "преследване на награди, но не на отговорности", и за "ограничен манталитет и лошо качество." Сега, след победата на Ли, Сун отиде на официална вечеря на Ли На във Франция.

Apple Daily съобщи, че Сун Джифанг се е просълзила при успеха на Ли. Нетизени питат защо поведението на Сун е така различно сега, и дали тя е забравила какво е казала преди 5-6 години?

Спортният коментатор Ли Ченгпенг каза, че китайската спортна система умира.

Нетизени питат дали успехът на Ли е зов към китайския режим да промени своята спортна система?

NTD репортери Zhou Yulin ,Wang Qi и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!