Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Yi и Liang Lusi (Epoch Times)

ККП с маркери и стикери срещу хонконгските права и свободи

Мъж, заподозрян в подстрекаване на ученици от континенталната част да саботират материали на Фалун Гонг, бе арестуван от хонконгската полиция. (Xianglong/Epoch Times)

Докато духовната практика Фалун Гонг е забранена в комунистически Китай, тя е легална в специалния административен регион на Хонконг. Практикуващи Фалун Гонг използват предоставените им в Хонконг свободи, за да разкажат на хората за практиката си и за преследването й непосредствено от другата страна на границата.

Вече 11 години практикуващи Фалун Гонг поддържат по натоварените хонконгски улици щандове с литература, снимки, плакати и банери. Имат и маси, на които призовават спиращите се китайски туристи да се оттеглят от Китайската комунистическа партия (ККП). Тези пунктове на Фалун Гонг често провокират голям интерес у китайски туристически групи от континенталната част и са известни с това, че предизвикват гнева на чиновниците на ККП.

В сряда членове на китайска комунистическа младежка организация от континенталната част обезобразиха банери и стойки за плакати на четири Фалун Гонг пункта в Хонконг. Полицията е арестувала двама възрастни лидери на групата.

Децата, за които се твърди, че са били повече от 30, са носели отличителните червени връзки на Младите пионери – комунистическа организация за деца на възраст 6-14 години. Според очевидци възрастта на тази група е била между 7 и 12 години. Групата е пътувала с туристически автобус, който ги е развел до четири пункта на Фалун Гонг.

Според практикуващи Фалун Гонг на метростанция Хунг Хом (Hung Hom), вандализмът очевидно е бил предварително планиран. Учениците са били снабдени с цветни маркери, залепващи се етикети и стикери, които са използвали, за да обезобразят банерите и изложените материали на практикуващите. Освен това са действали групово по време на инцидента, което говори, че са били предварително инструктирани какво да правят.

По думите на очевидец с тях е имало 4-5 възрастни. След като децата обезобразили материалите на Фалун Гонг, едно от тях е чуто да казва, че това е искал преподавателят им от тях. Друг очевидец е видял мъж и жена да заснемат случващото се от неголямо разстояние.

Г-жа Зенг (Zeng), която е присъствала на инцидента, разказа как се затичала към децата,  предупредила ги да спрат и ги попитала дали ККП е отговорна за това. Тогава обаче преподавател изтичал при тях и ги им казал на мандарин да не разговарят с практикуващи Фалун Гонг.

Последователи на практиката съобщили за инцидента на полицейски патрул.

На друг пункт на Фалун Гонг очевидец описа подобен развой на събитията – група деца, пристигащи с автобус и ръководени от няколко възрастни да обезобразят изложените плакати и банери. Един от практикуващите успял да извика полицай, който отвел единия от възрастните в полицейското бюро на метростанцията. Междувременно останалите ръководители на групата бързо качили децата в автобуса и отпътували.

По-късно през деня последовател на Фалун Гонг отишъл да даде показания в полицейския участък. Там били арестувани двама преподаватели, а полицай коментирал, че случилото се трябва да е било организирано.

Фалун Гонг е духовна практика, включваща пет упражнения и живот според принципите на истинност, доброта и търпение. След като някогашният върховен лидер на китайския комунистически режим, Дзян Дзъмин, се изплашва от броя на практикуващите Фалун Гонг в Китай, през 1999 г. той издава заповед за „изкореняване“ на практиката, които усилия продължават и до днес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!